Свързани новини

04.03.2020 17:53

Минаха 45-те дни за Пернишки поток

Видян 6037 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Изтече срокът, даден от премиера Бойко Борисов за построяването на спасителната тръба от София към за миньорския град. Припомняме, че по време на извънредна среща в МС на 18 януари беше заявено,  че са необходими „30-45 дни”, за да може Перник  да получи  вода от Белмекен.  Полагането на тръбите започна на едва на 1 февруари, а към днешна дата строежът на водопровода напредва бавно и водният режим в града остава.


„От началото на февруари с около 2 м се е повишило нивото на яз. Студена, което е около 800 000 кубика вода”, рапортува кметът на Перник Станислав Владимиров в деня когато трябваше да бъде прерязана лентата на новия водопровод. Посочените обеми обаче са над 6 пъти под обема на язовира. Има 4 млн. кубика от 25 млн. куб.м.  „Ако пролетта е влажна, в края на сезона режимът на водата ще е по-облекчен”, успокои перничани градоначалникът в ефира на bTV.


Според данни на Сега строителството на Пернишки поток пълзи с около 1 км за 4,3 дни. При подобни темповеможе да се предположи, че тръбопроводът ще бъде завършен 58,5 дни след началото на работите, или едва на 30 март.


Напомняме, че на заседанието на МС от 18 януари министърът на икономиката Емил Караниколов  обяви, че за целите на спасителната тръба България опря до внос от Испания за тръбите на новия водопровод. Тогава той призна, че част от елементите дори още не са произведени.  По-късно Биволъ установеи, че в България има кой да достави всичко необходимо за водопровода.


Водопроводът, който реално трябва да излезе 5 млн. по експертните оценки, първоначално щеше да струва 25 млн. лв., а после внезапно поскъпна до 27.39 млн. лв. Цената на водопровода с дължина 13,5 км предполага над 2 млн. на км. Биволъ посочва, че съществена част от тях ще отидат за транспорт на тръбите от определени фирми, а останалото ще бъде усвоено иначе.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 04.03.2020 18:24

    Следващите за задържане вече са ясни ....................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и