Свързани новини

04.03.2020 17:53

Стар грип затвори училища в 10 области

Видян 1846 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втора грипна вълна завладя България, докато треперим от коронавируса.  В десет области вече има обявена ваканция заради вируса, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).  Епидемията обаче няма нищо общо с коронавируса, който нашумя в последния месец. Става дума за грип тип Б, посочват здравните власти, който по думите им може да е дори по-опасен от короната.



В три  области - Бургас, Перник и Шумен, продължава грипната ваканция за всички училища. В седем други е обявена частична грипна ваканция, посочват от МОН.


 


От 4 до 8 март спират занятията в общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златиц, Копривщица и София-област. Също от сряда до края на седмицата няма да учат в общините Благоевград и Варна. Спрени са часовете и в габровските общини Дряново и Трявна. Няма занятия в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево, Дулово и Ситово и област Силистра.


Беше обявена грипна ваканция и за учениците в Старозагорска област от 5 до 8 март. Причината е повишената заболеваемост от грипа тип Б.


Около 120 лева излиза лечението на грип, при положение, че човек го кара вкъщи, сочи проверка на Монитор.


Тестът, с който се установява заразата, струва 30 лева и не се заплаща от НЗОК. „Дали тгрипът  е от тип А или тип Б няма никакво значение”, лечението е едно и също, поясни  шефът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.


Освен теста, ако пациентът е дете и ходи на детска ясла или градина, родителите трябва да броят и 10 лева на педиатър, за да издаде медицинска бележка. Останалите минимум 70-80 лева са за медикаменти, витамини и пробиотици. Ако лекарят прецени, че болният може да развие бактериална инфекция, му предписва и антибиотици, с които сумата удря около 150 лева. В калкулацията не влизат загубите от болнични, които се изплащат месец след като документът бъде получен и обработен в НОИ.


Междувременно стана ясно, че най-популярното лекарство за лечение на грип Тамифлу е изчезнало от аптеките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева