Свързани новини

04.03.2020 10:33

Съдът нареди да се разсекретят оценките на скандалните горски замени

Видян 2663 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Истината за скандалните горски заменки и съмнителните оценки на имотите може все пак да види бял свят. Административният съд в София отмени отказа на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които са определени пазарните цени на държавните гори, заменени с частни имоти в периода 2007-2009 г., пише Сега.  Решението на съда, взето след разглеждане на  жалба на природозащитната организация WWF България, не подлежи на обжалване. Основният мотив на ИСС е, че оценките не може да са тайна, тъй като към тях има засилен публичен интерес еобществото има право да се запознае с информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт.


Въпросните заменки бяха направени по очевидно неизгодна схема -  с подценяване на държавните гори и надценяване на частните, довела до огромни щети за държавата (говореше се за стотици милиони левове) След дългогодишни скандали, сигнали до всякакви институции и под заплахата от наказателна процедура от ЕК и жестоки глоби за България, Министерството на земеделието с огромно закъснение възложи изготвяне на нови изчисления за проблемните имоти, този път по пазарни цени. Новата оценка обаче "доказа", че държавата е загубила само 80 млн. лева от рокадите.


Междувременно се разбра, че Европейската комисия смята да проведе допълнително разследване на неизгодните сделки. Това става ясно от официално писмо от ЕК до "Сега". 


 


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец