04.03.2020 09:44

Истинският банкер на годината е Теодора Петкова, УКБ

Видян 2301 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наградите за Банкер на годината са едно, а суровата действителност и реалните резултати са съвсем друго нещо. След 19-годишната епоха Хампарцумян, дошла навремето с отново върнатата като тема в общественото пространство приватизация, Теодора Петкова наследи най-голямата българска банка Уникредит Булбанк в доста напрегнат момент в деня на Св. Борис Михаил Покръстител 2 май 2019 г. Мнозина очакваха труден преход, защото новият председател на УС и главен изпълнителен директор имаше две основни предизвикателства още на старта. Да удържи първата позиция в банковия сектор и да премине успешно стрестестовете, провеждани от Европейската централна банка.


В края на юли ЕЦБ заключи, че Уникредит Булбанк е 3 пъти по-устойчива на стрес от изискваното ниво – даже при най-неблагоприятния сценарий тя запазва базов собствен капитал от 14,3% при необходим 5,5%.На фона на противоречията около курса на лева към еврото и особено на предизвикателствата със сриването на финансовите пазари по света покрай истерията с коронавируса напоследък това е още по-важно да се знае.


И да се прибави, че Петкова не е тръгнала с летящ старт, заварен от други, а го е подготвила: в най-тежката световна криза тя е директор на риска в банката от 2009 до 2015 г. и едва ли има по-голям експерт от нея в цялата банкова система в България по тази тема. Вътрешният и европейският стрестест от летата на 2016 и 2019 г. само го доказват.


 Възпитаничката на университетите в Минесота, САЩ и Виена успя и във втората задача. В навечерието на 2 октомври - 20-ия рожден ден на банката в семейството на Уникредит и след четвърт век като Булбанк, който се навърши през 2019 г., най-големият бг трезор удържа първата си позиция на българския пазар. Инерцията от сделката на ДСК с Експресбанк, анонсирана първо от 19 минути и която ще бъде официално завършена като сливане съвсем скоро, не измести лидера, както мнозина очакваха и дори залагаха.


Без да привлича толкова внимание, колкото предшественика си Левон Хампарцумян, като банкер – професионалист със 17-годишен стаж Петкова постигна рекордни резултати, както сочи безпристрастната статистика на БНБ. Уникредит Булбанк повишава дистанцията си пред Банка ДСК. Увеличава с над 2,2 млрд. лв. своите активи през 2019 г. – от 19 413 598 000 лв. на 21 639 060 000 лв.  При основния конкурент, също управляван от жена – несменяемата Виолина Маринова, числата са съответно: от 14 453 795 000 лв. на 15 901 622 000 лв. или 1,45 млрд.лв. плюс.


Несравними са и печалбите: на Уникредит Булбанк е 425 106 000 лв., а на ДСК е 245 619 000 лв. – почти двойно по-малка.


Банковият бизнес прилича по екстремно управление на Формула 1, където презареждането е цяла стратегия и печели, който го направи по-рано и по-бързо от другия. Смяната на върха и на поколенията в УКБ определено се оказа силен изпреварващ ход в битката за лидерството с ДСК, където не личи да има подготвен наследник на вечната Виолина.


Така, дори с 6-те милиарда активи на Експресбанк, които ще влязат в ДСК, е рано да се каже кой ще бъде на върха в банковия сектор в края на тази година. Понеже сливането не е автоматично прибавяне и прост сбор на числа.


Плюс това, събраните печалби на ДСК и Експресбанк остават значително под положителния финансов резултат на Уникредит Булбанк. А във всеки бизнес най-важна е ефективността. Нещо, което новата шефка на УКБ очевидно знае как се прави.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.03.2020 10:20

    А,всичко нормално ли е в УКБ?! Питаме не за друго,а щото още не сме забравили ИСТИНСКИТЕ БАНКЕРИ в КТБ!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева