Свързани новини

03.03.2020 19:03

Юрий Борисов осъди МВР заради шпионския скандал Русофили

Видян 2094 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов е осъдил МВР заради ареста си на 9 септември м.г. покрай шпионския скандал с Национално движение "Русофили". Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук, като пусна извадки от решението на Софийския районен съд. "Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж", написа Борисов, който сега е един от секретарите на "Русофили".


"Лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство", пише районният съдия. За него остава неясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел. Съдът напомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или "когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление". В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели, приема съдът.


И допълва, че със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото. Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му. Какви са те, остава тайна, тъй като Борисов е заличил тази част от решението. То все още не е публикувано на сайта на Софийския районен съд. СДВР може да го атакува пред Административния съд в София.

Борисов беше задържан по делото за шпионаж, по което е обвинен председателят на "Русофили" Николай Малинов. "Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", обяви Борисов през септември. "От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора", обяви тогава председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев. По думите му Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.
 
Неотдавна САЩ публично обявиха името на съдия Андон Миталов от специализирания съд като "замесен в сериозна корупция". И досега няма информация каква точно е сериозната корупция на магистрата, но точно той пусна Малинов да пътува в Москва, за да бъде награден от Путин.

 

Разследването за шпионаж още е висящо.

 

Източник: "Сега"


 


 

 

 








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.