Свързани новини

02.03.2020 14:12

До дни прокуратурата ще обяви първите приватизационни сделки, които ще проверява

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  
До дни прокуратурата ще обяви първите приватизационни сделки, които ще провери, а след това ще огласи и резултатите от тях. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства,  каза Милева.
Преди две седмици обвинител №1 Иван Гешев възложи на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други ведомства. Тя трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях (независимо от вида им), както и всички предприети действия по следприватизационен надзор. Т.е. не е поставено ограничение колко назад във времето да се върнат проверяващите.
След обявеното от прокуратурата, юристи коментираха, че по повечето от тези сделки е изтекла давността за търсене на наказателна отговорност. В отговор Иван Гешев поиска политиците да променят законите и Конституцията, за да стане възможно наказателното преследване.
От Атака откликнаха на призива и внесоха проект за промени на Наказателния кодекс, където освен че се зачерква давността за престъпления, свързани с приватизацията, се предлага и промяна на един от основните принципи в правото – за по-благоприятния закон.
Наред с това се появиха информации, че ГЕРБ готвят промени в Конституцията за отпадане на давността на този вид престъпления.
Освен проверката на приватизацията, говорителят Сийка Милева коментира и редица акции на прокуратурата през последните седмици. Тя заяви, че държавното обвинение не цели демонстрация, а търсене на отговорност от виновните.
 „Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа. Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия. Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора“, обяви Милева.



 


Снимка: lex.bg


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на