Свързани новини

02.03.2020 11:23

Телевизия Скай: Турция използва сълзотворен газ срещу гръцките сили на границата

Видян 2115 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Репортаж на гръцката телевизия „Скай“ обвинява турските власти, че използват сълзотворен газ срещу гръцките сили на границата, подпомагат мигрантите с дронове, повреждат граничната ограда и изпращат затворници сред мигрантите, предаде БНР.

На турско-българската граница няма напрежение, но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала - афганистанци от „Зейтинбурну“, а от „Фатих“ - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск разказва за преживяното от него вчера:

„Силите, които са на границата, са международни сили и сред тях има германски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, въпреки че сред тях има жени и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и използва водно оръдие. Няколко човека се задушиха на пункта, сред тях и деца, но линейките се погрижиха за тях“.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.


Междувременно продължава и започналата вчера турска военна операция „Пролетен щит“ в Идлиб. Два сирийски бойни самолета Су-24, които са се опитали да атакуват турски военни самолети, са били свалени от Турция вчера, съобщи военното  министерство в Анкара. Пилотите са катапултирали.

Турция продължава да бомбардира сирийски ПВО-системи, танкове и друга бойна техника. Турски дронове са атакували цели южно от Халеб и край Хама.

Руски източници съобщават, че за пръв път за целия сирийски конфликт 5 турски самолета Ф-16 са  навлезли в сирийското въздушно пространство и са нанесли бомбени удари срещу сирийски сили.

На 1 март изтече срокът, който турският лидер Реджеп Тайип Ердоган даде на властта в Дамаск да се изтегли зад контролните постове на турската армия в северозападната сирийска област Идлиб.

„Турция ще даде исторически урок на тези, които се опитват да я натикат в ъгъла“, написа в „Туитър“ в събота турският лидер.

 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.


На 5 март в Москва ще се проведе среща между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на която основен фокус на разговорите ще бъде ситуацията в Сирия.


 


 Снимка: Ройтерс






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.03.2020 13:24

    „Турция ще даде исторически урок на тези, които се опитват да я натикат в ъгъла“, написа в „Туитър“ в събота турският лидер.НЕ КАЗВАЙ "ХОП" преди да скочиш, а и НЕ СИ ПИТАЛ РУСИЯ.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!