Свързани новини

02.03.2020 10:12

Михаил Околийски: Рискът от коронавируса е най-голям за възрастните

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не виждам какво ще промени обявяването на пандемия за живота ни като граждани, като хора. В момента всяка страна в света се опитва да вземе максимално адекватните мерки, за да може да предпази хората.“ Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България по повод актуалната ситуация с коронавируса COVID-19.


Към този момент няма никаква причина да се безпокоим, заяви Околийски. „Превенцията винаги е предмет на лична отговорност. Ние, българите, по отношение на превенцията невинаги сме отличници“, отбеляза той.


Михаил Околийски оцени медийната среда, информираща за коронавируса, като добронамерена и изтъкна, че е важно да не се робува на фалшиви митове.


Презапасяването удря най-бедните


„Това презапасяване – като хамстери сме и носим от супермаркетите вкъщи неща, за които не е ясно дали ни трябват. Това удря най-бедните, най-уязвимите хора. Възрастните хора, които с последните си стотинки купуват боб и леща или олио.“


Как паниката може да повлияе на здравето ни?


Световната здравна организация ще адресира към различните рискови групи съвети, за да се подобри психичното им здраве, съобщи доц. Околийски.


Сред най-уязвимите за вируса COVID-19 са възрастните хора, чиито придружаващи хронични заболявания могат да доведат до тежко протичане и смърт. Медийната истерия допълнително усложнява ситуацията за тях, посочи Околийски.


Овладяване на тревожността


„Непрекъснато проверяват нова информация. Това води до повишаване на тревожността, което пък може да доведе до инсулти, инфаркти и други проблеми. Може да доведе и до влошаване на тяхното общо функциониране. Затова е много важно възрастните хора над 65 години да бъдат посъветвани най-много веднъж на ден да се информират за състоянието на епидемията и то от надежден източник. Да се избягват митове, да се избягват фалшиви новини, които биват разпространявани много недобросъвестно от различни сайтове.“


Животът на вируса е в рамките на часове до дни върху някаква повърхност. Дезинфекцирането на банкнотите в Китай вече е превенция от най-високо ниво, уточни доц. Околийски. Той съветва да се избягват посещения на места, където има много хора, както и близки контакти с потенциално рискови лица.


Не бива да товарим децата с нашите страхове и да ги правим съпричастни с медийните новини за вируса от сутрин до вечер, категоричен е Околийски. „Децата колкото може трябва да бъдат изолирани от тези новини и да продължи тяхното рутинно ежедневие.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако