Свързани новини

01.03.2020 09:00

Сириец: Бутат хората да минат през р. Марица

Видян 3746 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица, предаде БНР. Ето какво разказа по-рано един бежанец:

 „Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца.“

От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната, а версията на държавния канал ТРТ на арабски език „ТРТ – Араби“ публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция. До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си.

До 23,50 часа местно време вчера броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 хиляди, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Над 6 хиляди мигранти са в момента на границата с Гърция и правят опити да влязат в страната. Няколко групи от десетина човека успяха да преминат по река Марица. Полицията ги арестува за незаконно преминаване на границата.

Военни сили и полиция реагират на всеки опит за влизане. Движението се следи с термокамери. Днес властите очакват силен бежански натиск към гръцките острови.

По информация от Турция над 30 хиляди  мигранти са отсреща на турския бряг. По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв