Свързани новини

29.02.2020 20:22

Конституцията не пречи за независимо разследване срещу главния прокурор

Видян 2853 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Конституцията не пречи да се проведе независимо разследване на главния прокурор. Гаранции за независимостта на всеки един прокурор, който би предприел действия по сигнал срещу обвинител №1, има не само в основния закон, но и в Закона за съдебната власт, и в Наказателно-процесуалния кодекс. Това становище по конституционно дело №15 от 2019 г. прие Висшият съдебен съвет. Против него гласуваха Атанаска Дишева и Олга Керелска, предаде lex.bg.

През декември 2019 г. Министерският съвет отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 126, ал. 2 от основния закон, в който се казва, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

По делото пред КС правителството постави следния въпрос: „В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава?“.

В становището си ВСС казва, че в надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, които осъществява обвинител №1, не се включват случаите, когато негов подчинен извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу самия главен прокурор, предвид общоприетия принцип, че „никой не може да съди сам себе си“.

Кадровиците изтъкват, че според чл. 127 от Конституцията основната функция на държавното обвинение е да следи за спазване на законността. А прокуратурите пък са създадени с цел да упражняват надзор за законност, изразяващ се в еднаквото спазване и прилагане на законите от всички субекти на правото.

„Прокуратурата действа в условията на законност, длъжна е да извърши съответните проверки при всеки сигнал за нарушение и да образува наказателно производство винаги когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и