Свързани новини

10.04.2009 12:19

Сезонната заетост ще намали негативното влияние на кризата върху пазара на труда

Видян 2251 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Строителството, текстилната и преработвателната промишленост са най-силно засегнати от икономическата и финансовата криза, но негативните последици ще бъдат ограничени с началото на благоприятния период на силно изразената в България сезонна заетост!" Това коментира във Велико Търново д-р Елка Димитрова, ръководител на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерството на труда и социалната политика.


По нейните думи до момента ръста на безработицата в страната е под 7 на сто, но се увеличават сигналите от предприятията за подготвяни масови съкращения. В ход са мерките за съхраняването на заетостта при непълен работен ден, като над 15 000 работници и служители от повече от 300 фирми ще получат по 120 лв. компенсации към заплатите в продължение на три месеца. Интересът към тази програма е много голям и след изтичането на този срок ще бъде дадена възможност от тези мерки да се възползват работници и от други фирми, преминали на непълен работен ден, добави Димитрова. Според нея успехът на антикризисните мерки срещу безработицата не зависи толкова от националните програми и декрети, а от активността на работодатели и социални партньори на местно ниво, които могат да направят най-точната преценка на ситуацията. Във Велико Търново експерти на социалното министерство участват в семинар на тема "Развитие на заетостта на местно ниво". Представители на бюрата по труда и областните комисии по заетостта, на работодателите, на синдикатите и на неправителствени организации от Северна България участват във форума, организиран по проект на Министерството на труда и социалната политика и Европейската комисия.


Информацията е на БНР, цитирани от БГНЕС. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак