Свързани новини

28.02.2020 10:12

Улавяне на CO2 в изпускателната система на камионите ще намали емисиите с 90%

Видян 1429 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от EPFL са патентовали нова концепция, която може да намали емисиите на CO2 от камиони с почти 90%. Той включва улавяне на CO2 в изпускателната система, превръщането му в течност и съхраняването му върху превозното средство. След това течният CO2 ще бъде доставен до бензиностанция и там ще бъде превърнат обратно в гориво, използвайки възобновяема енергия.


В Европа транспортът е отговорен за близо 30% от общите емисии на CO2, от които 72% са от автомобилния транспорт. Въпреки използването на електрически превозни средства за личен транспорт може да помогне за намаляване на този брой, намаляването на емисиите от търговския транспорт - като камиони или автобуси - е много по-голямо предизвикателство.


Изследователи от EPFL са разработили ново решение: улавяне на CO2 директно в изпускателната система на камионите и втечняване в кутия на покрива на автомобила. След това течният CO2 се доставя до сервиз, където той се превръща в конвенционално гориво, използвайки възобновяема енергия. Проектът се координира от Инженерната група за индустриални процеси и енергийни системи, ръководена от Франсоа Марчел от Техническото училище на EPFL. Патентованата концепция е предмет на статия, публикувана в Frontiers in Energy Research.


Системата теоретично би могла да работи с всички камиони, автобуси и дори лодки, както и с всякакъв вид гориво. Предимството на тази система е, че за разлика от електрическите или на водородна основа, тя може да бъде преоборудвана към съществуващите камиони с цел неутрализиране на въздействието им по отношение на въглеродните емисии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

везни