Свързани новини

28.02.2020 09:42

Турция отваря границите за бежанците към Европа за 72 часа?

Видян 2298 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция е решила повече да не пречи на сирийските бежанци в опитите им да достигнат Европа по суша и море. На турската полиция, брегова охрана и гранични части е наредено да не реагират. Това съобщават "Ройтерс" и турски медии, позовавайки се на официални източници от турската страна. Засега няма официално изявление по въпроса, но според запознати отварянето на границите ще трае 72 часа.


 


Вчера също се появиха съобщения за възможно пропускане на сирийски бежанци към Европа от страна на Анкара. Причината е рязката ескалация на напрежението в Сирия - вчера след въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад срещу турска база в северозападна Сирия загинаха поне 22 войници. Още няколко души са тежко пострадали при нападението в Идлиб, каза губернаторът на Хатай Рахми Доган. Други съобщения твърдят, че жертвите сред турските военни са повече. Решението за отваряне на границите е било взето заради невъзможността да бъдат спрени около 1 милион сирийци на границата с Турция, бягащи от бомбардировките на сирийската и руската авиация в провинция Идлиб.


Междувременно, турският външен министър Мевлют Чавусоглу проведе вчера телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заради утежняването на обстановката в сирийската провинция Идлиб, съобщи турското външно министерство, цитирано от БГНЕС.


 


Турският лидер Ердоган свика спешна среща по сигурността в четвъртък вечерта, на която присъстваха ръководителите на агенциите за сигурност и външният министър. "Нашият министър проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг", се казва в изявление на турското външно министерство.


Ердоган каза по-рано, че Турция все още не е получила задоволителен резултат в преговорите с Русия за Идлиб и е готова за започване на военна операция в този регион. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече това „най-лошият сценарий”. Ердоган каза още, че е призовал Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад, така че сирийската армия да спре настъплението в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари, в противен случай предстои военен отговор от турска страна.


По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Турция не е в състояние да изпълни няколко ключови задължения за решаване на проблемите около сирийската провинция Идлиб. По-специално тя не разграничава въоръжената опозиция, която е готова за диалог с правителството в рамките на политическия процес, от терористите.


Междувременно се появиха съобщения за възможно пропускане на сирийски бежанци към Европа от страна на Анкара. Турските части обстрелват позициите на сирийската правителствена армия и руски самолети в провинция Идлиб, съобщи по-рано в репортаж "Русия-24". Според тв канала, действията на Анкара са отговор на авиоудара, при който загинаха най-малко двама турски войници. Според вестник „Сабах“, още двама войници са ранени. Не е уточнено обаче кой точно е извършил атаката.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и