27.02.2020 17:32

Баба Марта носи допълнителни печалби от СПОРТ ТОТО

Видян 1868 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По стара българска традиция на 1-ви март хората и животните се закичват с усукан бял и червен конец, който да им носи здраве и успех. Така наречените мартеници се носят докато се види първото цъфнало дръвче или щъркел. Според народното поверие червеният цвят има силата на слънцето и символизира здраве, победа, живот. Белият цвят пък се свързва с чистотата и невинността.


В днешно време 1-ви март е известен и като празника на Баба Марта. Старите българи вярвали, че с настъпването на март месец „лошотиите“ се събуждат, и че мартениците ги  предпазват от тях. Разказват, че някога в планината живяла Марта с двамата си братя –  Малък и Голям Сечко. От високата планина Марта чувала и виждала всичко.


Един ден млада невеста завела овцете си в планината, а свекърът ѝ казал „Не извеждай на паша, рано е! Скоро Сечко ще си отиде. Кърпикожусите цъфтят сега. Това е лъжовно цвете, не прецъфти ли, не му вярвай, кожуха си не сваляй!“. Невестата му отговорила: „Е, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи“ и тръгнала на паша. Марта чула тези думи и ѝ домъчняло, защото и тя като своите братя може да изпрати и слънце, и бури, и силни ветрове. Не след дълго черни облаци надвиснали над планината, излязъл силен вятър и настъпила люта зима. Невестата не се върнала у дома си повече. Така  се създал обичаят да се правят мартеници, за да бъде щастлива Баба Марта и да носи само добрини.


По повод Баба Марта от Български спортен тотализатор са подготвили допълнителни изненади. Десет участници, в една от най-популярните игри „Тото 2 – 5 от 35“, ще бъдат „закичени“ с  парична печалба  по 500 лева и то без да е необходим допълнителен залог. Тегленето на печелившите квитанции ще бъде на 1 март в национален ефир. Ако пропуснете да гледате предаването, може да проверите дали сте сред късметлиите и на сайта на тотото. Не пропускайте шанса си да направите празника още по-весел и богат.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни