Свързани новини

27.02.2020 16:43

Кой се страхува, че толът ще хване над 3 млрд.лв. контрабанда и данъчни измами?

Видян 8508 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Толът не е просто таксуване на камиони и автобуси, за да бъдат събрани пари за поддръжка на магистралите и да се поправи неправдата автомобилите да поемат 80% от разходите, а тежките машини да са отговорни за рушенето на пътната мрежа. Той разтреперва контрабандистите на наркотици, стоки и бежанци, защото моментално хваща измамите в натоварването на превозвачите, дори да са минали прословутите ни митници с подкуп. В четвъртък например именно толът залови камион, тройно претоварен, но „прескочил“ през граничния контрол успешно. Декларирал е 20 т, пренасял е 57 т.



Кой е най-заплашен ли? Например унищожителите на българската гора чрез безразборна сеч и износ на материала, които са сред най-активно възползващите се от сегашната система на безхаберие, от което правят стотици милиони евро всяка година, но от тези пари не влизат данъци в хазната. Общият ефект на заловени измами за година от тол-системата ще бъде над 3 милиарда лева, оценяват международните експерти в бранша.



Товарите не са единственото, което лъсва при влизането на тол-системата. Превозвачите в момента правят още много измами, които ще спрат: например – понеже мръсният въздух ни е поставил на позорното място в ЕС е важно да се каже – масова е практиката да пишат машини със стандарт Евро 2 – Евро 5 и номерът им досега минаваше.



Също така да декларират големи камиони като малки. С тол-системата измамниците няма да минат верификация и затова са против нея. Спестените от тях пари за по-високи данъци и такси, които дължат, ще влизат в хазната като допълнителен ефект към събраните суми за използването на пътищата.



Апропо, с рекета върху премиера и наложените от правителството намаления на таксите за камионите и автобусите, очакванията за събиране на милиард или поне 400 млн. лв. от тола няма да се сбъднат. Максимумът ще бъде около 200 млн.лв., преценяват експертите.



Голям рев пада за „непосилните сметки“, които ще плащат и „огромните комисионни“. Каква е истината?
Един автобус минава 100 000 км годишно и това му струва 70 лв. на година или 5,50 лв. на месец за тол-контрола, докато горивото за същия пробег е 50 000 лв. И то е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 27.02.2020 23:51

    какви такси, луди ли сте? 0 лв.

  • 002 Тихомир Томов 27.02.2020 23:41

    Като се елиминират приятелските фирми , полека системата ще тръгне ........................

  • 001 Anonimen 27.02.2020 18:25

    Абе има си месечна такса 20-30 лева е!И договор за 2 години! Ако ти се счупи возилото - пак ще си плащаш, нищо че не върви!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и