Свързани новини

26.02.2020 11:12

Дариткова: "Доброволната" карантина е за неосигурените пациенти

Видян 1261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание във връзка думите на министъра на здравеопазването хората под доброволна карантина заради коронавируса да ползват платен или неплатен отпуск, предаде Фокус.


"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус., каза д-Р Дариткова.


Според нея за всички останали пациенти, които не са осигурени, става дума за доброволна карантина.


На въпрос как ще се осъществява връзката между личния лекар и граничните власти, д-р Дариткова обяви, че това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България. "Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всеки гражданин попълва формуляр, в който упоменава кой е неговият личен лекар. Тук могат да се ползват районните здравни инспекции и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство", допълни д-р Дариткова.


Председателят на ПГ на ГЕРБ отчете, че най-вероятно не всички подробности вчера са били изяснени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля