Свързани новини

26.02.2020 11:02

ДПС: Болничен лист може да се ползва за карантина

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кодексът за социално осигуряване е категоричен - има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина. Това каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов пред журналисти във връзка думите на министъра на здравеопазването хората под доброволна карантина заради коронавируса да ползват платен или неплатен отпуск, предаде Фокус. 


 


Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев заяви, че доброволната карантина на хората, които се връщат от рискови райони, на практика ще бъде за тяхна сметка - за нея няма да се дава болничен, а ще трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

Според него е абсурдно е да ползваш платен или неплатен отпуск, когато имаш право на лично обезщетение.
Д-р Хасан Адемов уточни, че законодателен проблем няма.

"Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване, където е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина. Става въпрос обаче за осигурени лица, тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработосбособност по задължително предписание на здравните органи. 14 дена има право да изписва болничен лист личният лекар. Лицето, което е ангажирано по някакъв начин и има нужда от карантина за неговата изолация в домашна среда, обажда се на личния лекар. Именно той преценява на базата на информацията, която има за съответното лице дали да издаде болничен лист или не", допълни д-р Хасан Адемов.


На въпрос какво правят лицата, които не са осигурени, д-р Адемов обясни: "Лицата, които не са осигурени, вероятно трябва да се възползват от предложението на министъра на здравеопазването".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей