Свързани новини

26.02.2020 10:19

Министерството на правосъдието не изпълни съдебно решение

Видян 2310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на правосъдието отказва да изпълни съдебното решение и да предостави на вестник Сега бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България.


Сега поиска записките, правени от министерството от 1 януари 2007 г. до 19 март 2018 г. Бележките след 19 март 2018 г. бяха публикувани онлайн от Висшия съдебен съвет, след като министерството му ги предостави по искане на представляващия Боян Магдалинчев. Той мотивира искането си до Данаил Кирилов с това, че не всички членове на съвета са наясно какво се говори по тези срещи, а и за обществото също е важно да знае. Затова през юни м.г. Сега поиска и останалите паметни бележки. Изведнъж обаче министерството промени критериите си за публичност и шефът на правната му дирекция Росен Кожухаров отговори, че "това е служебна обществена информация, която няма самостоятелно значение". И още - "това не е обществена информация в чист вид. Срещите са затворени".


С помощта на Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация обаче Сега осъди министерството да предостави бележките. Съдия Веселина Женаварова от Административния съд в София прие, че поисканата информация е обществена по дефиниция, защото става дума за резултатите и напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Тези резултати са безспорно от обществен интерес и МП дължи прозрачност", мотивира се съдът. Магистратите напомнят още, че дори достъпът до служебна обществена информация не може да се ограничава при надделяващ обществен интерес. И че и служебната информация не може да се отказва, ако са минали 2 години от създаването й.


Главен юрисконсулт Вера Домузчиева, действайки от името на шефа на правната дирекция, обаче не се съобразява с мотивите на съда и за втори път отказа да предостави паметните бележки. Тя преписва аргументите на Кожухаров от първия отказ, като допълва, че министерството било изискало съгласието на институциите, участвали в срещите и не го било получило от всички. Нямало и надделяващ обществен интерес.


Сега попита официално министър Данаил Кирилов дали е в течение с действията на служителите си, упълномощени да отговорят по ЗДОИ. Както и дали би отменил решението на Домузчиева, което нарушава съдебния акт. Попита и дали е практика на министерството негови служители да не изпълняват съдебни решения. Въпросите останаха без отговор.


„Повторният отказ на МП да предостави паметните бележки изразява пряко несъгласие с влязлото в сила решение на съда. В правовата държава това е недопустимо поведение, което нарушава принципите за върховенство на закона и разделение на властите. Практически служителят от министерството се е поставил по-високо от съда, който е решил казуса, в който страна е тъкмо този служител. Такова поведение граничи с административен произвол", коментира пред Сега адвокат Кашъмов. Според него сега министърът трябва да покаже, че има контрол върху подчинената му администрация и работи в обществен интерес. "Иначе излиза, че се пазят някакви неясни частни интереси по един обществено значим въпрос", допълни адвокатът.


Източник: Сега

 

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак