Свързани новини

25.02.2020 18:32

Фалшив доклад до ЕС и по Натура 2000

Видян 5401 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    


     БАН разобличи манипулиран правителствен отчет за състоянието на зоните от Натура 2000, който бе изпратен до Брюксел, пише Euractiv България. От медията подчертават, че позицията на академиците напълно потвърждава констатациите от разследването на журналиста Валя Ахчиева от края на м.г.. По ирония на съдбата новината идва в разгара на безпрецедентния скандал около НСИ, който  предостави на Евростат фалшифицирани данни за състоянието на икономиката  ни.


Докладът по Натура 2000 е на стойност 9 млн. лв от парите на европейските данъкоплатци. Той касае състоянието на популацията на видовете и природните местообитания в България, но има сериозни съмнения, че е манипулативен, тенденциозен и необективен. Подобни съмнения изрази още през декември м.г. Ахчиева, чиито изводи сега са потвърдени от БАН.


Журналистът установи, че отчетът на българските власти е написан от служителите, които не са достатъчно запознати с темата и не са се консултирали с авторитетни местни специалисти. Този документ е изпратен до Брюксел и служи като основа за разпределянето на стотици милиони евро по еврофондовете за защита на зоните от Натура за период от 6 години.


Съставянето на доклада е било възложено на сдружението Envimon от МОСВ и ИАОС. Академичната общност обаче заяви, че информацията, изпратена до Брюксел, не се основава на научни данни и е фактически фалшива.


“Отказваме да участваме в работни групи, които твърдят, че са произвели научен продукт, без при това да са извършили съответните научни изследвания. Ние не искаме чрез евентуално наше участие да легитимираме подобен подход, защото се опасяваме, че могат да бъдат нанесени щети върху българската природа, обществото и авторитета на страната ни в европейски мащаб”, пише в изявлението на БАН.


Помолена от Euractiv за коментар, говорителят на ЕК Вивиан Лунела посочи, че България се опитва да поправи грешката си. Тя заяви, че страната ни е изпратила проблемния доклад на Европейската агенция по околна  среда през август 2019 г., но след това през януари е изпратила корекция относно данните за популацията на видовете. Впоследствие Euractiv обаче научи, че актуализираните данни също се оспорват от БАН.


На въпрос дали тези, които са изготвили фалшивия доклад, ще трябва да върнат пари, Лунела посочи, че това е въпрос, който трябва да бъде зададен на българските власти.


Шефът на на Envimon Борис Каракушев опроверга критиките от страна на БАН в проправителствения сайт Блиц. Той обяви, че експертите са подведени и ги кани да участват в следващите сесии по проекта, за да се избегнат “недоразумения”.


Euractiv България отправи запитване към българските власти дали Envimon ще трябва да върне 9 млн. лв. финансирането си по доклада, но до момента на публикуването на статията си не получи отговор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден