Свързани новини

24.02.2020 16:39

200 лв. тест за коронавирус само в 2 бг болници

Видян 13949 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Нищо повече не може да ни опази от дисциплината”, обяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на Съвета по сигурността, на което бе обсъдена ситуацията с нарастващата в световен мащаб епидемия от коронавирус. Ще бъдат взети и по-радикални мерки и е възможно да бъдат отменени масови събития.

 „България има само 3000 теста за изследване на вируса и те трябва да не се хабят напразно”, призна Борисов пред Съвета по сигурността. “Вземаме всички мерки, които могат да се вземат”, посочи той. „Хората, които се връщат от рискови места, да останат 14 дена под карантина“, препоръча още министър-председателят. Същевременно българите, пристигащи от други страни, ще могат да се изследват за наличие на вируса, само ако имат симптоми на заболяването, в противен случай се заплащат 200 лв. Напомняме, че инкубационният период е 14-20 дни, а вирусоносителите невинаги са болни - безгранична е неадекватността на нашите власти!  Оказа се, че подобни изследвания у нас се правят само във ВМА и Инфекциозната клиника в София, сподели Красимира Дамянова, която се завърна от Милано, но й беше отказан превантивен тест.



„Човек, който още не е развил заболяването, не може да се изследва. Всички здрави хора, връщащи се от чужбина, не се изследват никъде по света. Защото тестът не може да покаже вирус, ако той е в малко количество и не е предизвикал заболяване”, заяви  единственият вирусолог на съвещанието в МС проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. Практиката навсякъде другаде обаче е различна!



„Ако човек няма някакви признаци, няма температура, няма оплакване, той не подлежи на такова изследване и няма смисъл да го прави”, добави  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.



  С цел бърза превенция и реакция срещу разпространението на епидемията, бе решено да бъде сформиран Национален кризисен щаб начело с шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който е хирург! Съставът му ще бъде предимно от лица на силовите ведомства: секретаря на МВР, шефа на Гранична полиция, МВнР, Министерство на здравеопазването. В щаба няма вирусолози!



  „Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министри да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответният срок”, посочи премиерът. В другите страни здравните министерства създават сериозна организация по карантината. Той подчерта, че са взети мерки на граничните пунктове. Започва масово мерене на температурата на влизащите в страната на всички гранични пунктове.  „На всички гранични пунктове имаме оборудвани граничари, където няма камери с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да се взимат всички мерки”, заяви Борисов.



„На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора”, каза пък шефът на ВМА Мутафчийски. „Всички летища вече са оборудвани с технически средства. По сухопътните граници има мобилни термометри”, докладва той.



Премиерът поръча веднага да бъде направено учебно занятие за реакция при евентуално разпространение на коронавируса у нас. Нареждането му не остана игнорирано и още във вторник  се разигра и мащабно учение, което провери реакцията на всички служби при евентуална криза.



Междувременно на територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на МЗ.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 25.02.2020 20:31

    Не обикновен капитализъм, а български, специален, който не спазва никакви правила, само правилото кради!

  • 005 Джунов 25.02.2020 14:20

    Чеп за зеле не става от нас,или както е казал Весо "парцала"- "От българскио род,не става народ!"

  • 004 Anonimen 25.02.2020 06:19

    Welcome to Bulgaria!

  • 003 Епидемиолог в оставка 24.02.2020 20:08

    Господ да ни е на помощ при управленческата МУ безпомощност и ликвидираната профилактична медицина!

  • 002 Anonimen 24.02.2020 18:57

    Обикновен капитализъм, сър!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във