Свързани новини

24.02.2020 10:52

Спецпрокуратурата подхваща ТЕЦ-а на Доган

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавното обвинение ще провери сигнал за продажбата на ТЕЦ Варна, която е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, пище Сега. В края на м.г членът на Сената на парламента на Чехия Лукаш Вегентнехт сезира Софийската градска прокуратура. Сигналът му е за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 г. беше придобита от бившия транспортен министър в кабинета Орешарски Данаил Папазов.


 


Не е ясно защо случаят с ТЕЦ Варна попада в компетентността на специализираното звено на държавното обвинение. Неговият говорител прокурор Кирил Пейчинов отказа да даде подробности пред Сега с аргумента, че не е запознат с казуса. Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания ЧЕЗ груп и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред Свободна Европа.



Припомняме, че ЧЕЗ купува ТЕЦ Варна през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на Сигда, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ Варна са официално собственост на Доган срещу 3 500 лв.. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 40 млн. евро“, твърди още сенаторът. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на ТЕЦ Варна с ниската му ефективност". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, уточнява Лукаш Вегентнехт.


Междувременно властта се погрижи топлоцентралата във Варна да носи максимална печалба на Доган, подчертава Сега. След като държавната ТЕЦ Марица-изток 2 изненадващо се отказа от вече спечелен договор за поддържане на студен резерв, централата в морския град получи 27.7 млн. лв. за осигуряването му. В края на юли м.г. стана ясно, че предприятието ще лапне още 26.5 млн. лв, за да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г. Освен това правителството изненадващо реши да реконструира за сметка на данъкоплатците канала към пристанището на ТЕЦ Варна. За целта бяха отпуснати 220 млн. лв., с които ще се плати драгирането на плавателния коридор до порта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви