Свързани новини

24.02.2020 09:30

Най-зле е да се родиш в България: Еврокласация

Видян 3884 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България оглави класацията: Най-лоша страна човек да се роди, направена по данни от Unicef, най-авторитетния медицински журнал в света Lancet и Световната здравна организация. Използвана е и официална статистическа информация от Евростат. Докладът съпоставя държавите по здравеопазване, обрзование, хранене и качество на храните и околната среда. Така създава глобален индекс от 180 държави, който определя какво бъдеще очаква техните деца. Той излезе на 19 февруари 2020 г. и не попадна в новините на нито 1 българска медия, освен 19 минути, но пък вече е известна в целия свят.


Начело в позитивната листата е Норвегия, която не е член нито на ЕС, нито на Еврозоната, следвана от Южна Корея и първата по ранг държава от ЕС – Нидерландия. Същата в момента твърдо настоява за отрязването за еврофондовете ни, като заедно с останалите най-добри за живеене Дания, която не е член на Еврозоната, Швеция и Австрия ни нарича Приятели на корупцията – каламбур с клуба Приятели на кохезията, в който участваме.


Премиерът на България не успя да постигне нищо, за да убеди 4-те страни, чиито деца имат най-големи шансове да живеят добре, да променят мнението си по време на преговорите за новия евробюджет, протекли от четвъртък до уикенда в Брюксел. 19 минути предвиди това още преди седмица, когато пръв и единствен в България писа за проблема. Вместо по темата, премиерът направи в неделя сензационно изказване:


„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти”, написа министър-председателят Бойко Борисов  на страницата си в социалната мрежа Фейсбук. "Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи. Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда”, продължи той. „През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни",  заключи премиерът.


В България се оказва страна, която по данните на световния доклад е най-лоша за живеене в ЕС, при това най-зле звучи констатацията: и в бъдеще. Получаваме 45-о място в световната ранглиста. Преди нас в Европа е Литва – част от Еврозоната, която е на 41-ва позиция в света и второ най-лошо място за раждане на дете в ЕС. Латвия, също в Еврозоната е третата най-лоша държава от ЕС за раждане на дете. Полша, която не е в Еврозоната е 33-тото най-добро място в световен мащаб за раждане и четвъртата най-лоша държава в ЕС.  Гърция, също в Еврозоната, е петата най-лоша държава от ЕС. По-добре от нея са Словакия, както и ползващите националните си валути Унгария, и Хърватия.


У нас има 156% повече вредни емисии от CO2 спрямо целите за 2030 г., сочи докладът. Стряскат и числата за лошата здравна картина у нас.


Като логично продължение на констатациите дойде и още едно доказателство, че световният доклад не лъже. Оказва се, че нищожните 30% от българите си мият зъбите. Нищо, че единственото, което знаем за коронавируса е, че маските не помагат срещу него, а единствено и само личната хигиена. Какво показват данните на родните експерти.


Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България”, заяви пред БНТ шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. „Само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Не си мият зъбите”, констатира той.  


„Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6”, посочи Шарков. „750 000 души у нас нямат нито един зъб”, заяви преди време пък проф. Христо Кисов, шеф на Българската академия по естетична стоматология.


На целия този фон премиерът заяви: „Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи". Той обяви, че създава комисия, в чийто състав влизат социалните партньори, представители на бизнеса и на гражданския сектор. „Целта й е да обобщи събраните мнения и препоръки, да оформи предложения за мерки за задържане на хора в България и за завръщане на българи от чужбина”, обясни Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!