Свързани новини

23.02.2020 16:22

Европа не ни била казала да следим храните от Китай: Държавният надзор

Видян 2059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Не е въвеждан никакъв по-специален контрол заради опасенията, свързани с коронавируса, отговориха след запитване на Флагман от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Никой не проверява хранителните продукти, пристигащи в България от Китай, признаха от Агенцията и прехвърлиха топката на институциите в Брюксел. От отговора ѝ се разбира, че тя няма собствена политика по превенцията, а действа само, ако от ЕС разпоредят. Въпросът на медията засягаше китайските стоки, внасяни само и единствено у нас, но от БАБХ предпочетоха да по-обхватен отговор по темата, като намесиха общата европейска практика.


Същевременно обемите китайския инпорт у нас са повече от внушителни. Според данните на Националния експортен портал България внася годишно от Китай стоки за над $700 млн., като най-голям дял сред хранителните са чесън, черен пипер, риба, преработени гъби, китайско зеле, зелен грах и ориз.


Флагман посочи, че две от големите хранителни вериги си доставят от Китай и полуготов хляб на безценица. Той пристига във формата на замразени самуни с добавени ядки, зърна или лимец, които се допичат на място. Част от тези продукти, и без притесненията от новия вирус, са в предупредителните списъци на много екологични организации, като опасни. Чесънът, например, е обилно обработен с отровни химикали, за да запази за дълго време свежия си търговски вид. За да намалят цената му, китайските производители на черен пипер се изкушават да добавят в него тебешир и нишесте. Под съмнение е и китайският ориз, който фирмите там смилат, смесват с картофено нишесте, а после дооформят на зърна, за да добие обичайния търговски вид.


Само 2 часа след публикация на Флагман, от пресцентъра на БАБХ изпратиха до всички медии успокоително писмо, с което гарантирта, че не са установили нередности в произхода и приготвянето на хляб в една от големите хранителни вериги у нас.  „Веригата получава готов хляб единствено от български производители, а хлебните заготовки на някои артикули са с произход ЕС. Не са констатирани хлебни продукти и заготовки с произход Китай”, посочиха от Агенцията. Запитването на Флагман за конкретно посочената хранителна верига обаче все още очаква отговор на БАБХ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец