Свързани новини

22.02.2020 09:42

Oтново замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска

Видян 1511 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Става дума за наднормени концентрации на цианиди. Разпоредена е спешна проверка, която започва тази сутрин. На място ще бъде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, съобщава Нова тв.


 Служители на Басейнова дирекция са установили в петък следобед концентрации на цианиди два пъти над нормите. Изпратени са предупреждения до пет общини – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. Те препоръчват местното население да не ползва вода от двете реки.


Предупреждения има и до ВиК – Пловдив и РЗИ. Те трябва да направят анализ на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. „Напоителни системи” пък трябва да затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците.


Според екоминистерството евентуалният източник на замърсяването е свързан с добива на метали в района на Лъки. Най-вероятно става дума за авария в миннодобивното предприятие.  Припомняме, че преди 10 дни авария в хвостохранилището на предприятието отново замърси реката.


Сутринта на място дойде и министърът на околната среда и водите, който заедно с областния управител Дани Каназирева ще направи проверка. „Вчера направихме извънредна проверка, защото имахме проблеми с това хвостохранилище. Привечер излязоха резултатите бяха оповестени.Изпратихме хора тази нощ в планината, за да проверят какво става.  Имаме сведения за това, което се случва. Не е добре това, което сме установили там", коментира екоминистърът.


"Става дума за неприятно замърсяване и за действия, които не е следвало да се случват към този момент. Ясен е източникът. Има цианиди много пъти над нормите. Има неправомерни действия, целящи преливане на вода, чрез заустване. Няма опасност за питейната вода", допълни Емил Димитров, но отказа да оповести колкото голямо е замърсяването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще