Свързани новини

21.02.2020 09:48

Българин се превърна в мишена заради ксенофобия

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     33-годишен българин загина при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт. Той е живеел там през последните две години.

Калоян Велков стана случайна жертва на 43-годишния германец Тобиас Ратиен. Общо 11 души загинаха в стрелбата.

Сред тях и самият нападател. Той е имал крайнодесни възгледи, става ясно от намерени в дома му послания.

Станаха ясни мотивите – ксенофобия, омраза и расизъм. Във фаталната нощ българинът се оказва в едно от заведенията, станали мишена на нападателя. Около 22 ч. в сряда Ратиен открива стрелба в наргиле бар в центъра на града.

Убива петима души, след което се качва на автомобила си, кара около 3 км, насочва се към друго заведение и продължава да стреля безразборно.

Малко по-късно полицията открива неговото тяло, както и това на майка му в семейното им жилище. Разследването на германските власти показва, че оръжието е закупено от онлайн магазин през.

Това породи дискусии за затягане на мерките за търговия на оръжия в мрежата.

Политиците в Германия осъдиха случилото се. Ангела Меркел дори заяви, че омразата е отрова. През октомври миналата година също имаше престъпление с расистки мотив – тогава уби двама души в град Хале. Той отново беше с крайнодесни възгледи.


Българският генерален консул във Франкфурт Антоанета Байчева заяви, че разследването продължава, но всички доказателства показват, че извършител е Ратиен, съобщава бТВ.

„Оставил е писмо, в което признава деянието си и изразява крайнодесни възгледи. Ксенофобия, омраза, расизъм са мотивите му за стрелбата. Във видео той напада мигрантите от арабските страни и Турция. Твърди, че в Германия има тайни служби, които управляват страната и други конспиративни теории“, добави тя.

Българинът е от в врачанското село Люти дол. Съпругата му Хариета Колева, с която е бил разделен, но са били в добри взаимоотношения, все още живее тук, заедно с детето им. По думите ѝвчера около 6 ч. сутринта е било потвърдено, че Калоян е сред жертвите в стрелбата.

„Негова първа братовчедка ми се обади и ми каза, че е станал инцидент. След около час той беше първият идентифициран“, каза жената и обясни, че бившият ѝмъж живее от две години в Германия, а собствениците на бара, в който е станал инцидентът, са негови приятели.

Хариета обясни, че е била при него в Ханау, направило ѝ е впечатление, че градът е спокоен, а Калоян не е имал странни познанства. Тя добави, че бившият ѝ мъж е работил като шофьор на бетоновоз.

Негови приятели разказаха, че преди 20 дни той си е бил в България. Похвалил се, че живее добре, но работи много. Братовчедката на Калоян Васка Велкова разказа,  че е разбрала за стрелбата от неин приятел, който я призовал да си стои вкъщи.

„Веднага започнах да звъня на Калоян, писах му смс-и. В 1:30 ч. отидох на място. Стоях до към 4 ч. там, но казваха, че са починали някакви турци и няма българин. Звънях в полицията, сутринта стана ясно, че е починал. Калоян е работил в заведението като барман“, смяната му е приключвала в 2ч.“, каза братовчедката на Калоян.

Веска обясни, че е ходила във въпросното заведение. По думите ѝ там ходят мигранти. Не познава българката, която е собственик на обекта.


 


Източник: бТВ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното