Свързани новини

21.02.2020 09:33

Делото за жертвите на Алабин рухна пред втори съд

Видян 2118 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти 14 години след трагедията с рухването на сграда на столичната ул. "Алабин", под чийто отломки смъртта си намериха две момичета, Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на четиримата, обвинени за трагедията, съобщава Сега.



И втората инстанция не спестява упреците към разследващите и към повдигнатите обвинения. "Органите на досъдебното производство са положили необходимите усилия да не бъде установена обективната истина по делото, като дълги години не са извършвали никакви процесуално-следствени действия или пък извършените се отличават с непрецизност, повърхност и непълнота", пишат апелативните съдии Камен Иванов, Стефан Илиев и Владимир Астарджиев. Според тях детайлното установяване на фактите е станало невъзможно поради напълно прибързано, необосновано и противозаконно разчистване на мястото на произшествието, възложено от държавни органи без разрешение на прокуратурата. За съдиите е "напълно неясно какво е наложило прибързаното премахване на следите от евентуалното престъпление, започнало в ранните часове на 20 септември 2006 г. без разрешение на наблюдаващия прокурор по вече образувано наказателно производство, какво е наложило това разчистване да бъде извършвано, без да бъде документирано по съответния процесуален ред, преди да бъдат извършени надлежните огледи". 


Отговорност за това заличаване на следите трябва да носят лицата, разпоредили отстраняването на останките от срутената сграда. Независимо от дадените нееднократно указания от съда прокуратурата не е положила никакви усилия да изясни причините за това, напомнят съдиите. И допълват, че пороците в началото на разследването на практика са предопределили невъзможността да бъдат постановени осъдителни присъди.


Сградата падна на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. На съд за смъртта на двете момичета бяха пратени собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Срещу последния процесът се гледа задочно, защото е в чужбина.


Пред втората инстанция прокуратурата твърди, че ремонтът в сградата е в пряка връзка с рухването й и смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Обвинението се позовава се на заключенията на двете технически експертизи, изготвени по време на разследването. 


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а