Свързани новини

20.02.2020 18:09

Няма виновни за мегатеча от НАП

Видян 2909 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Учители, пожарникар, топло-ядрена енергетика, аграрна икономика, химик, хранително-вкусова промишленост, геодезист, фотограф, опазване на околната среда, щурман насочвач, специалист по спортна стрелба”, изреди депутатът от БСП Румен Гечев, визирайки кадровия състав на звената за информационно обслужване на НАП. Той с ирония констатира, че служителите с образование в областта на компютрите там били "малцинство".


„„Разбрахме, че щурман насочва не може да работи в НАП. Че ние имаме президент летец. Какъв е проблемът?”, отвърна Маноил Манев от ГЕРБ.  Размяната на реплики прозвуча по време на дебата около доклада на временната анкетна комисия, която трябваше да изясни обстоятелствата около източването на личните, кредитните, данъчните, осигурителните и др. данни на 6 млн. данъкоплатци от сървърите на НАП.


С гласовете на управляващите НС одобри документа от който става ясно, че няма виновни за пробитите системи на НАП. В крайна сметка се оказа, че „Агенцията е обект на посегателство и не следва да носи отговорност”, обяви шефът на данъчните Галя Димитрова. Тя свали за пореден път всякаква отговорност от себе си и своите подчинени за случилото се. „НАП, като всеки друг субект в електронния свят, не е застрахован от злонамерени престъпления”, заяви тя.  На това основание данъчните отхвърлят като неправилна наложената им санкция от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).


Иначе в проверката, извършена от КЗЛД, изрично се посочва, че „НАП, в качеството си на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки за тяхната защита, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 физически лица”.


Анкетната комисия предлага тепърва да се създаде възможност за персонално носене на отговорност оттук - нататък. Тя обаче ще бъде за подизпълнителите, с които Министерството на финансите (МФ) ще сключва договори. Административнонаказателна отговорност може да има в бъдеще спрямо съответните администратори на лични данни, както и по отношение на оправомощени от тях длъжностни лица.


Като друг проблем е откроено провеждане на обществени поръчки и сключване на договори за закупуване на нови софтуери без осигурена поддръжка от производителя и така уязвимостите не могат да бъдат отстранени. Констатирани са и слабости по отношение на антивирусния софтуер, непълен щат на ИТ специалистите в държавната администрация.


Това, което предлага докладът са и промени в НК, с които да се въведат по-строги наказания за киберпрестъпления.


Социалистите обаче настояха за поемане на отговорност и оставки. От БСП излязоха с особено мнение. В мотивите си те изтъкват, че в него не се "извежда по ясен и категоричен начин отговорността на ръководствата на Министерството на финансите и на НАП". Според тях принципалът на НАП – МФ би трябвало да отговаря за всички технически, софтуерни, кадрови и организационни мерки, а отговорността му била посочена "ясно, детайлно и недвусмислено от проверката на НАП, осъществена от КЗЛД".


В отговор на позицията депутатът Манев гневно ги нападна: „Вие, наследниците на комунистите, обичате да раздавате присъди, но това време няма да се върне.”


„Ама, уважаеми колеги, 80% от вас са бивши членове на БКП. Г-н премиерът е бил активен член на БКП, а вие го обиждате. Аз съм възмутен”, иронично му отвърна Гечев. Пререканието стана толкова остро, че накрая депутатите излязоха в почивка, за да се успокоят страстите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 22.02.2020 09:56

    Абе, нема такава държава. Не разбрахте ли, че правителството на бившата мутра ББ е"безпогрешно".

  • 002 Anonimen 21.02.2020 10:50

    Аз бих се учудил ако имаше :)Те за нищо не са виновни.

  • 001 Anonimen 20.02.2020 19:30

    https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/02-20-2020web.jpg?itok=0RvIo23i

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и