Свързани новини

09.04.2009 14:43

Кр. Кънев: Дома за мъже с психически разстройства в Пастра е "склад за хора"

Видян 1038 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Склад за хора", така определи дома за възрастни мъже с психически разтройства в село Пастра председателят на Български Хелзински комитет Красимир Кънев. В Европейския съд за правата на човека се водят няколко дела от пациенти на дома срещу социалната институция- "за нечовешките условия на живот".


"Гледката в Пастра е страшна, а там живеят над 70 души. Основната вина е на Министерството на труда и социалната политика. С остро писмо до тях ще настояваме да се изпълнят препоръките на Европейския комитет по предотвратяване на изтезанията, от където на няколко пъти посещават дома в община Рила", заяви Кънев. Той допълни, че миналата година е пропусната възможността дома да се премести в бившото трудово- възпитателно училище в град Рила, където могат да се осигурят по- добри битови условия.От Български Хелзински комитет настояват, в България да се създаде независим съдебен орган, както е международната практика и той да решава за настаняването в социалните домове. "Сега това става произволно, по административен ред и по същество тези хора се лишават от свобода", каза още Красимир Кънев. Той определи като по- добри условията и перспективите пред дома за жени с умствени проблеми в Преколница и дома за деца в Горна Козница. Български Хелзински комитет организира среща с представители на социалните домове и общините от областта в Кюстендил. На нея не присъства директорът на дома в Пастра и кметът на община Рила. Информация на Дарик радио, цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.