Свързани новини

19.02.2020 13:33

ГЕРБ въведе данък "нощувка" за апартаментите, наемани онлайн

Видян 3131 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващите не мирясват и след като натовариха с патентен данък собствениците на апартаменти и стаи, предлагани на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Еxpedia и т.н., сега въведоха нова тежест - туристически данък. Това стана с поредна кръпка в Закона за туризма, гласувана окончателно днес в парламента.


Налогът ще се събира за всяка нощувка и ще бъде в диапазона 40 - 80 стотинки на легло. Идеята е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с еднозвездните хотели (именно за тях са посочените ставки).


Предложението дойде от шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. В типичния за управляващите безобразен стил на законотворчество поправката, засягаща туристическия бизнес и неговите клиенти, беше прокарана чрез Закона за независимия финансов одит - очевидно третиращ съвсем други области, пише Сега. Тактиката на Стоянова е прозрачна - внесена по този начин, поправката избягва неудобното за вносителите обществено обсъждане, а времето за приемането й драматично се съкращава. Дебат нямаше и в пленарната зала на парламента, докато се представяха новите текстове, ако се изключат критиките на БСП срещу порочния подход на ГЕРБ към законодателството, които депутатите на Бойко Борисов подминаха с мълчание. 


Собствениците, които отдават имоти на туристи онлайн, ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките и да го внасят всеки месец до средата на следващия месец. Туристическите налози се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място, като варират в зависимост от категорията на обекта. Ако парламентът одобри проекта, всяка нощувка на турист, направил резервация онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. По закон отговорници за събирането на туристическия данък са общинските данъчни служби.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на