Свързани новини

19.02.2020 18:10

Фашизъм: Спецсъдът ще налага запори само при съмнения за пране на пари, не се жалят

Видян 2033 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Въвеждат антиправна презумпция за виновност! Специализираният съд ще решава дали да налага запори на пари и имущество при съмнения за пране на пари, ако искането за това е направено от прокурор от специализираната прокуратура. Това създава реални условия за злоупотреба с власт и за произвол, тъй като те не се и жалят. Според сега действащия закон и според съдебната практика тези дела се гледат от гражданските състави и подлежат на обжалване. Тази промяна в Закона за съдебната власт беше приета днес, като беше направена по вече традиционния за ГЕРБ начин, чрез промяна на друг закон в последния момент, чрез “преходни и заключителни разпоредби”. Без обсъждане!



В случая предложението за промяна е направено преди второто, последно четене в друг закон - за независимия финансов одит, който се прие вчера. По същия начин се пробутва и туристически данък за имоти, давани под наем през Airbnb и други платформи. Промените в двата закона бяха направени в комплект с още 11 други, без обсъждане, без оценка за въздействие в едно гласуване. От 105 народни представители в залата "За" гласуваха 77.
Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че решението за даване на правомощия на специализирания съд по мерките за запор при пране на пари е точно обратното на две тълкувателни решения на Върховния касационен съд. В тях се казва, че даването на такива правомощия на специализирания съд, ще го направи “специален”, което противоречи на Конституцията
. Решенията на Касационния съд казват, че този вид запор по пране за пари трябва да се гледат от граждански съд, обясни пред OFFNews Зарков. Оставате съмнение, че право в тази държава няма, защото някой идва в тази зала и задрасква правни принципи, каза Зарков в пленарната зала. Колегата му Христо Проданов каза, че тази практика за променяне на закони без обсъждане през други закони означава, че няма държава. Той добави, че волята на депутатите от мнозинството нищо не зависи. “Те са тук за да изпълняват волята на един човек”, каза Проданов
Зарков припомни, че при процедурата за промяна на други закони през преходни и заключителни разпоредби трябва да има близък предметен обхват между тях. “Променят се 13 закона на 1 четене. “Къде е предметният обхват на независимия одит и таксите и спецсъда”, попита Зарков. “Не бяхме стигали до това да променяме 13 закона чрез друг”, добави Георги Свиленски (БСП). “Защо да не гласуваме всички закони през параграф 53 и да приключим дейността на парламента”, добави Свиленски.
Според депутати от опозицията даването на запорите за пране на пари, ако бъдат поискани, от специализираните съд и прокуратура е мощен инструмент за репресии срещу нарочени бизнеси и личности.
По неофициална информация поправката е поискана за да улесни работата на спецсъда за блокиране на активите на Васил Божков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.02.2020 19:31

    даваъте ГРОБАРИ-направетеНОВ НАРОДЕН СЪД

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци