Свързани новини

19.02.2020 09:26

И Еврофутбол е плащал хазартни такси по по-ниска тарифа

Видян 1774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно от ключовите обвинения, откъдето започна бързата офанзива на държавата срещу хазартната империя на Васил Божков, е, че е ощетил бюджета. Обвиненията първо дойдоха от неотдавнашните партньори на бизнесмена, братята Боян и Цветомир Найденови. Техните твърдения бяха за щети за бюджета в размер на 250 млн. лв. от "Национална лотария", а причината - дружеството, организиращо играта - "Ню геймс", е използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Впоследствие сумата набъбна до 500 млн. лв., а всичко това е ставало с протекцията на различни състави на Държавната комисия по хазарта.

Проблемът с тезата на братя Найденови е, че заобикаляне на закона в търсене на по-изгодно облагане е прилагал и "Еврофутбол", пише Капитал. А това е не само дружество, в което те са съдружници с Божков, а и че Боян Найденов е управител до юли 2019 г. Като такъв той се е подписал под отчета, според който то се облага изцяло по реда на онлайн залозите, където таксата е 100 хил. лв. плюс 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. В нормалните букмейкърски пунктове на теория залозите би трябвало да се облагат с 15% върху брутната сума, която е чувствително по-голяма. Вчера вече БНТ съобщи, цитирайки ДКХ, че регулаторът е съставил актове на всичките четири големи хазартни дружества на Божков (сред които и "Еврофутбол") именно за недекларирани такси по Закона за хазарта.


 



Боян Найденов обясни в отговор на въпросите на "Капитал", че според него случаят с "Еврофутбол" е аналогичен на този с другите хазартни компании на Божков, като по-ниска такса е плащана последните около 5 години. Според него обаче през всичките години компанията не е управлявана от семейство Найденови, а от Божков, като самият Боян Найденов като управител е бил отговорен единствено за маркетинга, рекламирането на игрите и букмейкърската мрежа (виж пълните отговори в края на текста).

Внезапно появил се отчет

За избрания начин на облагане на "Еврофутбол" става ясно от публикуван в Търговския регистър отчет за 2018 г. Финансовите отчети на компанията, както и тези на другите големи хазартни дружества на Божков дълги години бяха публикувани с умишлено заличени и нечетливи данни. Така реално не можеше да се види какви са брутните приходи и съответно да се прецени по какъв начин са се облагали. В началото на февруари обаче "Национална лотария" и "Ню геймс" качиха на сайта си пълните си отчети от 2014 г. насам, откъдето за пръв път се видя истинският обем на продажбите им.

Сега пълен отчет е видим и за "Еврофутбол" - такъв е подаден от дружеството в отговор на отказ на длъжностно лице на Агенцията по вписванията от миналата година да впише подаден нечетлив вариант. Новият файл е напълно разбираем и в него изрично е записано, че дружеството се "облага по реда на чл.30, ал.4 от ЗХ - такса в размер на 20% върху получените комисионни от хазартна дейност". Той се отнася единствено до онлайн залаганията, което означава, че въпреки мрежата си от пунктове за пред ДКХ "Еврофутбол" извършва единствено дейност през интернет и комисията е приемала това безкритично.

Така ако при "Национална лотария" проблемът беше двусмислие в предходния чл.30 ал. 3, то при "Еврофутбол" вероятно става въпрос за прикриване на класическа офлайн букмейкърска дейност в 847 пункта за залагания (облагана с 15% от сумата на залозите) с онлайн такава.

Разлика десетки милиони за 2 години

От отчета на "Еврофутбол" не става ясно каква част от приходите на компанията идва от онлайн и каква от офлайн бизнес. Разбивката, която е дадена за 2018 г., е 283 млн. лв. от залагания върху резултатите от спортни състезания, 18.7 млн. лв. от надбягвания с коне, 7.5 от кучешки гонки и 211.4 млн. лв. от виртуален спорт. Общо приходите от залози растат с 5.9% спрямо 2017 г. до близо 521 млн. лв., като се отдава на световното първенство през лятото. А за виртуалните спортове обяснението е "Основните причини за добрите резултати са доброто управление на продукта, високите коефициенти и привличането на нови участници, особено в малките населени места, където той е много атрактивен".

Изплатените печалби са общо 407.7 млн. лв., така реално базата за облагане пада до 114.9 млн. лв. а платената такса на ДКХ е точно 20% от нея 22.8 млн. лв. Без разбивка каква част от залозите идва действително онлайн не може да се каже каква част от таксата е спестена. За 2017 и 2018 г. общо "Еврофутбол" е превело на комисията 45.7 млн. лв., а ако целият й бизнес се облагаше с 15% върху залозите, сумата трябваше да е над 150 млн. лв.

Подпис: Б. Найденов

Любопитният момент е, че отчетът на "Еврофутбол" е подписан от тримата управители на дружеството, които към момента на заверката му са са Николаос Арсенопулос, Руди Вачкова и... Боян Найденов. Той е сменен през лятото на 2019 г. насред вече разразилия се разрив между Найденови и Божков, като на негово място е вписан Александър Тумпаров, който също беше обвинен като част от твърдяната от прокуратурата престъпна група на Божков. Самият Тумпаров паралелно с подадения отчет сега е сменен от неизвестния в хазартния сектор Ангел Ангелов.

Братята Цветомир и Боян Нaйденови не са пряко съдружници в "Еврофутбол", което се притежава 49% от "Билот" (с краен собственик Intralot на Сократис Кокалис) и 51% от "Евросъдружие". В последното 51% притежава компания на Божков, 32% - компания на Найденови, а останалите са в обичайните хазартни бизнес партньори на Божков - Александър Тумпаров, Борис Бекяров и Елена Динева.


Източник: Капитал














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!