Свързани новини

18.02.2020 15:02

ВСС погна съдия Миталов

Видян 1356 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, след като правосъдният министър Данаил Кирилов поиска направо уволнението му. Кадровиците взеха решение със 7 гласа "за" и 4 "против".



Дисциплинарното производство ще позволи на ВСС да провери подробно всички данни за корупция срещу Миталов, въпреки че публично срещу него няма нито едно конкретно доказателство. Преди две седмици Държавният департамент на САЩ забрани на съдията от Специализирания наказателен съд и семейството му да пътуват до САЩ заради "сериозна корупция".



Властите във Вашингтон казват, че имат доказателства за твърдението си, но никога не са обещавали да ги споделят с българските власти. Практиката показва, че САЩ не споделят подобни данни. Това е инструмент на външната политика на САЩ, но българските власти са длъжни да реагират съобразно българското законодателство.



Санкцията на САЩ срещу Миталов последва решение на съдията по мярката за неотклонение на лидера на сдружение Русофили Николай Малинов в началото на ноември миналата година. Магистратът пусна Малинов да пътува в чужбина. Русофилът се озова в Москва, където получи руски орден лично от Владимир Путин, но след това се върна и пречки пред разглеждането на делото му за шпионаж няма.



В петък министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов. От официалното съобщение се разбра, че това е анализ на предоставени от съдебния инспекторат материали по вече извършена проверка на действията на съдията.



Самият съдебен инспекторат прекрати проверката срещу съдия Миталов, защото не намери извършени от него нарушения по администрирането на делото. Нито ВСС, нито инспекторатът могат да правят проверка по същество за правилността на решението на съдията. Завръщането на пуснатия Малинов от Москва явно не стига.



Още в началото на скандала представляващият член на ВСС Боян Магдалинчев каза, че Миталов е "невинен до доказване на противното" и обясни, че срещу него няма представени доказателства.
Дисциплинарното производство срещу съдия Миталов трябва да покаже с кои свои действия той е нарушил служебните си задължения или е уронил престижа на съдебната власт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.02.2020 17:24

    всичко е само БЛЪФ от яд към РУСИЯ.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни