Свързани новини

18.02.2020 17:42

Заден и за еврозоната

Видян 3323 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Във висшите политически кръгове се говори, че министър-председателят Бойко Борисов има една мечта. Тя е да остане с нещо в историята, като предшествениците си. Той е цитирал Царя, който ни вкара в НАТО, Станишев, който ни вкара в ЕС, а самият Борисов  пък иска да ни вкара в еврозоната. Защо не в Шенген, където по неговите думи „аха да влезем” от 11 години не става ясно. Неочаквано Борисов даде заден ход по темата за еврото. В свое изказване на ЧРД на КНСБ министър-председателят постави под условие напредъка на страната към присъединяване с аргумента, че има необходимост от „абсолютен консенсус“. Това е пореден шамар за финансовия министър Владислав Горанов, след като Борисов преди броени дни върна и скандалната Наредба 18, точно  както 19 написа и предвиди.



 „Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането на България в чакалнята за еврото”, обяви премиерът по време на официалното празненство за 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ.



"След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото”, каза Борисов.



„Няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле”, добави Борисов, като забрави Гърция. „В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят.



Припомняме, че преди десетина дни на второ четене в НС, при нито едно изказване от депутат, беше прието, че от влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон.  Новината предизвика спонтанен обществен вот на недоверие за финансовата политика на правителството.  От тогава хората обръщат националната валута в евро и долари, но много от тях не ги оставят, а и ги теглят и оставят спестяванията си в сейфове в трезорите, разкриват бакнери. Сметката сочи, че над 2 милиарда са обменените левове в банки и обменни бюра за по-малко от половин месец.



 Борисов не изключи по-късно влизане на страната в чакалнята. Той бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и да говорят по темата. „Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, обясни министър-председателят. Той отбеляза, че когато България влезе в „чакалнята“, ще се освободят 10 млрд. лв., които могат да отидат за железопътна инфраструктура, за иновации, за доходи. Странно - валутният резерв се отчита като 40 млрд.лв. Възможно  е и Борисов да го бърка с фискалния резерв.


 


Снимка: OFFNews.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.02.2020 09:24

    Ами ,сега!? Къде, ще ЧАКАМЕ????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Нещата не са конфликтни, а просто различни

Нещата не са конфликтни, а просто различни. Днес ще