Свързани новини

14.02.2020 16:31

Неравенството в България продължава да расте: МВФ

Видян 2723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неравенството в България продължава да расте, заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) Джейу Лий, предаде БНР.

Като мярка за осигуряване на по-голям ресурс за социални разходи, фондът предлага увеличаване на максималния осигурителен доход без премахване на плоския данък. За да се подкрепи пазара на труда, България може да си позволи малък бюджетен дефицит, но при запазване на настоящото ниско ниво на дълг.


   Припомняме, че 68% от българските семейства живеят с доход на човек под необходимия за издръжка на живота – социалния минимум, показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Експертите на МВФ са у нас от 4 февруари, като по традиция те имаха редица срещи с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствените организации.


От фонда оценяват стабилността на финансовата система и състоянието на икономиката през 2019-а година, като се очаква в общи линии стабилното икономическо представяне да продължи през 2020 година, макар и с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове.


МВФ отбелязва, че ако тези  рискове се материализират, автоматичните фискални стабилизатори би следвало да бъдат оставени да заработят свободно и публичните разходи, които подкрепят инвестициите, биха могли да бъдат повишени.


"Имайки предвид трайното установяване на макроикономическа стабилност, предизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчиво сближаване на доходите. Това изисква подкрепа на благоприятстващите растежа реформи и инвестиции в хората. По-силните институции и по-доброто предоставяне на публични услуги са ключът, който на свой ред ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и увеличаване на производителността", посочи Джейу Лий в края на редовната визита на мисията на МВФ в нашата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей