Свързани новини

14.02.2020 12:13

Бг властта да спре да плаши журналистите: Репортери без граници

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Репортери без граници призова българските власти да спрат да се опитват да сплашат журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на много висши служители.

Те включват премиера Бойко Борисов, който оприличи журналисти, особено жените журналисти, на мисирки на 4 февруари, а след това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира мисирките в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти.

На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев демонстрира, че разполага с информация за личния живот на Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Бивол. А българският евродепутат Александър Йорданов в същото време нарече Чобанов „дребен провокатор“. Това се вижда във видеоклип, публикуван от прокуратурата.

На 11 февруари заместник-председателят на българския парламент Валери Симоенов пък обвини двама журналисти от телевизия бТВ – Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и настоя да бъдат разследвани, че не съобщили за връзки между собственика на Efbet  и бизнесмена Васил Божков, който е с повдигнати 11 обвинения. Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че „ролята на журналиста е да съобщава истината след проверка и разследване“.

„Притеснително е да виждаме, че личните и обидни нападки срещу журналисти от страна на най-високопоставени официални лица в България не са изолиран случай и продължават да се случват“, заяви Полин Адес-Мевел, шеф на бюрото на  организацията за ЕС и Балканите.

„ЕС не може да разрешава журналисти да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в страна членка. Искаме председателя на Европейския парламент категорично да осъди тези срамни нападки“, допълва Адес-Мевел.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион