Свързани новини

14.02.2020 09:28

Споровете около лева и еврото: кое е най-важното, което пропускаме

Видян 3389 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Автор: Красен Станчев, Свободна Европа


 


     Близо три седмици обсъждането на бъдещето на лева протичаше на равнище на противопоставяне между подозрението „те ни кроят шапка, ще променят курса към еврото надолу“ и уверението „гарантираме, че няма да направим това, защото никой досега не го е правил“.

Какъв е политическият контекст?

Почти бяха забравени заслугите на валутния съвет (борд) за благосъстоянието на страната. Само част от подозиращите поддържаха тезата, че запазването на лева и валутния съвет е по-добра система от еврото. Включително защото, при евентуален разпад на еврозоната и възстановяване на германската марка, стабилността на паричната политика на БНБ се запазва. Всъщност само Стив Ханке и Тодор Танев си дадоха труда да изброят ефектите от въвеждането на валутния съвет през 1997 г. Но и техният списък не е пълен. И да предложат: "Като се има предвид този успех във валутната сфера е направо шокиращо, че вместо България да управлява своето валутно шоу, изглежда, че Брюксел управлява шоуто".

    Хората и фирмите у нас възприемат стабилността на лева за даденост.

Част от проблема на обсъждането е, че вече почти 23 години (курсът не е променян фактически от 1 март 1997 г.) хората и фирмите у нас възприемат стабилността на лева за даденост и предвидимостта на паричната политика е автоматична. Подозрението е всъщност, че ограниченията на валутния съвет не се харесват на политиците. Защото те не могат да печатат пари за „важни“, според тях, начинания.
От АЕЦ до балет

Признаците за политическо недоволство от валутния съвет са следните:

    Размножаването на идеи за грандомански, но съмнителни проекти за атомни централи, енергийна инфраструктура и „зелено“ преструктуриране на енергетиката и икономиката;



    Политическата воля за власт в икономиката, изразяваща се във воля за регулиране на всичко и в разработването на планове и законодателство за разширяване на изключителните права на държавата (правителството) и увеличаване на броя на държавните предприятия, включително чрез изтръгването им от ръцете на частни оператори, независимо дали става дума за концесии, ВиК, курорти, ТЕЦ или ЕРП, заводи за муниции, болници, училища и детски градини, лотария или балет. От всичко това може би само балетът има нужда от пари на данъкоплатците;



    Първоизточник на тези идеи е една брошура на Маркс и Енгелс от 1848 г. (Комунистически манифест), странно е, че техните аргументи се повтарят дори като фрази, но не е учудващо, че пресата и коментаторите ги повтарят с ентусиазъм;



    Доколкото може да се съди по странични признаци, тези настроения стават все по-популярни; въпреки статистиката, която показва влошаване на състоянието на държавния сектор след 2013 г., както това бе доказано от Георги Вулджев и Петър Ганев.

На теоретично ниво политическото недоволство от борда има формата на самоцелни анализи на динамиката на реалния валутен курс, годишни доклади на МВФ за режимите на парична политика и обосновавания на „достойнствата“ на воденето й в национален интерес. Каквото и да означава тази фраза. Тези становища хем завоалират рисковете от една възстановена зависимост на централната банка, хем звучат на част от публиката като чудотворно решение.



Национализмът и еврото

Национализмът също бе част от обсъждането. Неговият положителен заряд е в осъзнаването на обстоятелството, че Европейският съюз (EС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) днес са доста непредвидими.

В крайна сметка за добруването на Съюза е по-добре да има повече „Великобритании“ отколкото „Франции“. Великобритания показа пътя на напускане. Онова, което мотивира решението на нейния референдум от 2016 г., ще продължава да създава центробежни настроения.

ЕЦБ след 2009 г., но особено след 2018 г. променя политиката си и се ориентира към „спасяване“ на страни, банки и стопански отрасли. И най-вероятно по някакъв начин ще се включи и в „борбата“ с климатичните промени, както преди няколко дни заяви Кристин Лагард пред депутатите от Европейския парламент.

    От една страна - външният надзор е по-надежден. От друга – той е намеса във вътрешните работи.

Отрицателният заряд на национализма е по-съществен. От една страна се предполага, че външният надзор ще е по-надежден. От друга – че той е намеса във вътрешните работи. От трета – че ЕЦБ ще спасява правителството и банки. От четвърта – предполага се, че правителството и БНБ ще запазят финансовата стабилност и предвидимост във всички възможни светове. От пета - ЕС все по-често бива представян като колонизатор, разрушител на традиционните ценности, за разлика от „големия брат“ Русия.

Объркването е пълно. И се случва в ситуация на политическа тревожност, поводи като водата на Перник, въздуха на София, боклуците на Европа, корупцията по високите етажи, доносите на главния прокурор за президента, поддръжката на геополитически каузи на Руската федерация и какво ли още не.



Какво да се прави – малко утопия

То не е много. Парламентът роди нещо като резолюция, че ако ще се променя разменният курс, България няма да приеме еврото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.02.2020 08:11

    ГОРАНОВ –В ЗАТВОРА,лева девалвира и сменя 1.97...евро....

  • 001 Anonimen 14.02.2020 12:29

    Най-важното е: СПЕШНО да бъдат НАМЕРЕНИ и ВЪРНАТИ на ДЪРЖАВАТА ни,ПОТОПЕНИТЕ МИЛИОНИ ЕВРО около Перник,примерно!!! И да продължим с ТЪРСЕНЕТО на другите ПОТОПЕНИ МИЛИОНИ ЕВРО в България!!! Да,НАМЕРИМ ПАРИТЕ,ЕВРОТО!!! НАРОДЕ????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог