Свързани новини

09.04.2009 08:24

11 хиляди бездомни кучета бродят из София

Видян 6036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 10-11 хиляди бездомни кучета бродят по софийските улици, научи 19`. Столичната община от години не може да се справи с проблема. На прицел били само малките кученца, а родителите им се пускали на свобода, за да продължат да се множат. Кучетата не били кастрирани, защото за всяко следващо „котило“ на „Екоравновесие“ щели да бъдат отпуснати повече средства, твърдят запознати. Според последното преброяване на бездомните псета в София техният брой е над 11 хиляди. То е направено от екипи на българската академия на науките през лятото на 2007 г.


За миналата година по софийските улици са били заловени общо 4968 безстопанствени кучета, сочи статистиката на „Екоравновесие“. Задължителната процедура за здравите животни е кастрация, ваксинация срещу бяс, обезпаразитяване и маркировка. Законът не позволява здрави животни да се подлагат на ефтаназия, подчерта д-р Мирослав Найденов, директор на общинската фирма. Според думите му се умъртвяват само болни или доказано злонрави кучета. За миналата година техният брой е 579. Останалите 4152 били върнати на мястото на залавянето им и така из софийските улици продължават да бродят псета. С нов дом пък са се сдобили едва 206 осиновени кучета.


Основен източник на бездомните кучета са домашните любимци, които нерядко биват оставяни трайно на улицата от стопаните си, поради невъзможност да се грижат за тях, посочи д-р Найденов. Световната финансова криза, която е ударила първо строителния бизнес, също е извела на улицата още псета, обитавали преди това строежите, смята той. От друга страна - в крайните квартали на София прииждат бездомни псета от съседните общини. Това правело още по-трудна работата на хората борещи се с куческия проблем, твърдят от „Екоравновесие“. От „Екоравновесие“ залавят между 4 и 5 хиляди кучета на година.


Екипите на фирмата са спипали общо 4968 безстопанствени кучета за изминалата година. Според думите на д-р Найденов екипите – едва 4 на брой, не са достатъчни, за да се покрият еднакво добре всички райони на София. Средно на ден те залавяли общо 400 бездомни кучета. Залавянето и обработката на едно животно струва на фирмата 50-60 лв., като се извършва от нейни доктори. Простата сметка показва, че обработката на спипаните през 2008 г. кучета излиза близо 250 хил. лв.


Общината стопанисва един приют, в Сеславци, чиито капацитет е 150 бройки. Този в „Лозенец“е със 150 места и е предоставен на немска неправителствена организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп