Свързани новини

13.02.2020 10:05

Санкции от над €500 млн. грозят България заради боклуците: евродепутат

Видян 3880 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни може да получи нова порция глоби от европейските институции, заяви в интервю за Хоризонт евродепутатът от ДПС и бивш екоминистър Искра Михайлова. Този път санкцията се очаква да е в размер от над 500 млн.  евро, а причината е недоброто управление на отпадъците в страната. Ексминистърът коментира случая с откритите на пристанище Варна тонове италиански боклук.


Според Михайлова България е поставена под наблюдение от Брюксел и трябва спешно да предприеме мерки, за да бъдат избегнати евентуалните последствия.


"Санкциите могат да бъдат от всякакво естество - като се започне от специална проверка за инвестициите, направени с европейски ресурси в управлението на отпадъци, а те не са малко. Мине се през спирането на финансиране на такива дейности за управление на отпадъците. И се стигне до общи механизми за това, че ние не прилагаме европейското законодателство на територията на България", коментира евродепутатът.


Михайлова посочи, че вносът на отпадъци у нас е надхвърлил възможностите на компаниите да преработват отпадък. "Това се случи и това е в резултат на липсата на контрол", допълни тя.


Еводепутатът напомни, че през 2013-2014 г. България вече имаше проблеми с оползотворяването на отпадъци и беше повдигната наказателна процедура от ЕК за това, че не бяха затворени нерегламентирани сметища. В страната ни обаче все така има незаконни бунища.


„Необходими са ясни категорични решения кои отпадъци могат да се използват като суровина в икономиката”, смята Михайлова.


"България получава подкрепа от ЕС за управление на отпадъци по линия на оперативната програма Околна среда. Те са по европейския Кохезионен фонд и европейския Фонд за регионално развитие частично. Тези пари не са някакви фантастични пари, но са от порядъка на между 500 и 600 милиона, до 700 са достигали, може и малко повече, евро за 7-годишен период. Не са фантастични суми, затова се е налагало през годините България да предприема национални действия", изтъкна Михайлова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 СЪРДИТ 15.02.2020 16:20

    В Германия по закон са забранени сметищата - всичко се преработва!! А преди 20 години прочетох интересна статия - полето край Рио Де Жанейро - град малко по-голям и многолюден от София, е било затрупано от огромно сметище !! Тогава бразилците разработват много ефикасна технология и построяват завод за преработка на отпадъците!!Цялото сметище било изчистено и превърнато в зелена площ!!Технологията се оказала толкова успешна, че Германия я оценила и закупила!!Това прочетох и по времето когато бб беше кмет на София и се коментираше проблема с боклука на София, при идването му в града ни, за организиране на ГЕРБ, използвах и лично му разказах за това !! Смятах, че не е проблем да се направи проучване и да се използва на готово вече доказалата се и оценена от Германия технология и за нашата затрупана от боклуци страна !! Е, нали разбирате колко се е заинтересувал бб и каво е направил по въпроса, и колко го интересува този сериозен проблем !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.