Свързани новини

12.02.2020 09:33

САЩ: Има засилена злонамерена активност на Русия на Балканите

Видян 2272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В балканския регион и по-специално на Западните Балкани има засилена злонамерена дейност от страна на Русия. Това заяви в интервю заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър за „Свободна Европа“. Палмър, който е и специален пратеник за Западните Балкани, пристигна на посещение у нас в понеделник заедно с друг висш американски чиновник – първият заместник помощник секретар във финансовото министерство на САЩ Пол Ахърн, като двамата се срещнаха в понеделник с премиера Бойко Борисов. „Със сигурност руската активност е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение на Западните Балкани“, коментира Палмър.


Освен че потвърди като случаи на подобна намеса отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и проваленият опит за преврат в Черна гора, той даде и други примери – усилията на Москва да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина. По думите на дипломата САЩ имат визия за Западните Балкани, която е различна от руската, пише "Монитор".


"Визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия. Русия предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, да забиват клин между Западните Балкани и Запада", обясни Палмър и допълни, че САЩ искат да демонстрират своята ангажираност в региона като „партньори с позитивен дневен ред“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец