Свързани новини

11.02.2020 13:06

Омбудсманът иска закриване на Централния софийски затвор

Видян 1988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика в гр. Враца. Тя поиска това по време на представянето на годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм, предаде БГНЕС.

Причина за искането й са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

"Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени.  Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават  основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата", посочи мотивите за искането си омбудсманът.

Ковачева уточни, че там излежават присъдата си близо 2000 затворници и апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място. По отношение на арестите и местата за задържане, омбудсманът коментира, че те за разлика от някои затвори, които са били ремонтирани със средства по Норвежкия механизъм, продължават да са в много лошо състояние.

"Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на "Изпълнение на наказанията" са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани", уточни още омбудсманът.

Диана Ковачева обърна внимание и на резидентната грижа.

"Тя придоби публичност във връзка с проверките в домовете за хората с деменция. Една от основните констатации, които правим е свързана с бавния процес по деинституционализация, който се предвижда да приключи през 2035 г. За нас това е много дълъг срок при наистина крещящо тежки условия, които се изразяват, не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но те се изразяват и във факта, че има недостатъчно добра грижа", коментира още Ковачева.

За нея остава проблем и построяването на къщичките, които сега ще се строят, тъй като те ще се намират на местата на сега съществуващите домове, които според нея, са отдалечени от градовете.

Ковачева подчерта още, че психиатричната грижа се нуждае от спешна задълбочена цялостна реформа.

"Тази реформа се развива в последните 15 години и като че ли не сме постигнали много сериозен успех, както и по отношение на финансирането й. Там един храноден излиза около 1,92 лв., което прави около 63 ст. на ядене, което според мен е крайно недостатъчно, за да се осигури здравословна и питателна храна за лицата с психични отклонения. За сравнение – издръжката на затворник за храна е 4 лв. на ден", посочи тя и добави, че психиатрите се извършват и несвойнствени услуги като настаняват за повече от година и половина болни и даде пример с Карлуково, където лечебното заведение се е превърнало в дом за 40 души, а в Кърджали 30, при условие, че Законът казва, че престоят в тях може да бъде между 3 и 6 м.

"Това нарушава правата на болните, но също така поставя и самите психиатрии в затруднено положение, тъй като една такава трайна грижа води до трайно институционализиране, а също е свързано и с финансови ресурси. Трябва да се разкрият нови социални услуги, които да поемат тези хора, защото те са с психични отклонения", каза в заключение омбудсманът.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне