Свързани новини

11.02.2020 11:12

Села в община Добричка са на воден режим от месеци

Видян 1120 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жалба до Районната прокуратура в Добрич пуснаха жителите на село Бранище, община Добричка. Причината е в системното спиране на водата всяка вечер, без това да бъде признато като воден режим от страна на ВиК - Добрич. През лятото на 2019 година десетки кметове излязоха на протест пред водното дружество в Добрич, след като опитите им за разговори и решаване на проблема се оказаха безуспешни. Тогава те бяха обвинени, че си правят политическа кампания с оглед на предстоящите местни избори, както и че ако наистина има липса на вода в селата, то тя се дължи на постоянното поливане през лятото.


Месеци наред липса на вода всяка вечер, месеци наред опити за конструктивен разговор с ВиК Добрич, месеци наред не само в чешмите на хората от Бранище тече въздух, но въздух под налягане, отричат те твърденията на водното дружество.


"Нашето село е подложено на воден режим поне от 7-8 месеца. Всяка божия вечер водата се спира в 10 часа, сутринта в 5 или 6 се пуска, но при нас идва в 8 или в 9. Пускайки сутринта в 6 часа кранчето, поне до 7 излиза адски много въздух. Един кубик въздух, подаден към водомера, не отчита един кубик вода", каза кметът на селото Димитър Димитров.


Управителят на ВиК дружеството в Добрич Тодор Гикински е категоричен, че тези твърдения не отговарят на истината. Според него водоподаването не се спира през нощта.


"Вечер в тая часова разлика не намирам причина да е намалено водоподаването, в смисъл да е по-ниско налягането. Това са такива твърдения, които не отговарят на истината".


За няколко месеца ВиК Добрич се управляваше от кадър на ВиК Бургас Саркис Караджиян, тъй като срещу Тодор Гикински се водеше досъдебно производство за престъпление по длъжност.


В село Плачи дол също има режим на водата. Кметът на селото Атанас Пенев споделя, че да се лишават хора системно от вода през 21 век е престъпление.


"Жителите са над 750. Работещите фирми в село Плачи дол са 38 и липсата на вода води до невероятни загуби. Последно време искам да ви кажа, че идват хора, които се интересуват от закупуване на имоти и причината да не вземат имоти е тази, че нямаме вода", допълни кметът.


Един от работодателите в село Плачи дол е Пламен Петров. Той стопанисва бившето ТКЗ, база с площ от 24 декара.


"Ние вода нямаме. Не да имаме в часове, изобщо нямаме вода. Пълним бутилки, туби, хора, които  работят селскостопанска дейност и се мием в легени, каза Пламен Петров.


 


Източник: БНР


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион