Свързани новини

11.02.2020 09:26

Експертиза ще нищи теча на данни от НАП и можел ли е да бъде предотвратен

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерт от Техническия университет (ТУ) в София ще има решаваща роля в делото за безпрецедентната глоба от 5,1 млн. лева, наложена на Националната агенция за приходите (НАП), заради изтичането на лични данни на над 5 милиона българи, предава lex.bg.


Съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) прецени, че са нужни специални научни познания, за да може да реши дали НАП е виновна за теча и дали е можела ли да го предотврати.


Глобата беше постановена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на 29 август 2019 г. с мотив, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки, в резултат на което е осъществен неоторизиран достъп до системите ѝ и са разпространени незаконно имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони, данни от годишни данъчни декларации, от справки за изплатени доходи, от осигурителни декларации, за здравноосигурителни вноски. КЗЛД установи, че от теча са засегнати общо 6 074 140 души, от които близо 2 млн. вече са починали.


От НАП обжалваха санкцията, като основният им аргумент е, че изтичането на данните е станало в резултат на престъпление срещу агенцията. Както 19’ вече Ви съобщи пък за отличните си резултати шефката на приходната агенция получи увеличение на заплатата.


Съдия Павлов реши, че на всички технически въпроси може да отговори вещо лице, определено от ректора на ТУ, което по възможност да има и достъп до класифицирана информация.


Експертът трябва да отговори по какъв начин е осъществен нерегламентираният достъп до масивите на НАП, кога е станало това и какви са причините. Съдът поиска вещото лице да каже и какви мерки са могли да бъдат предприети от НАП, за да не бъде допускан пробив – инсталиране и обновяване на софтуер, набавяне на необходим хардуер, обучения на служители и т.н. В заключение съдът поиска от вещото лице становище дали изобщо е било възможно да се вземат мерки за предотвратяване на пробива в системите. Съдия Павлов отхвърли обаче искането на КЗЛД по делото да бъдат разпитани като свидетели съставителите на акта на НАП.


Експертът трябва да е готов със заключение до следващото заседание, което е насрочено за 11 май 2020 г. За да може той да изготви експертизата, съдът поиска от Специализираната прокуратура да му предостави материалите по разследването, което още не е приключило. За атаката обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група с користна цел получиха собственикът на Тад груп Иван Тодоров, служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков.


Делото за глобата на НАП започна в понеделник, тъй като трима съдии се отведоха от него, защото също са засегнати от теча на данни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за