Свързани новини

10.02.2020 09:26

Бг властта не знае какво прави с лева: проф. Ханке

Видян 3994 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



 „Това е много опасно. Менда Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза бащата на валутния борд у нас проф. Ханке. „Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута“, заяви пред БНР той. Професорът остро разкритикува законовите промени, наложени от финансовия министър Горанов и председателя на бюджетната комисия МенТа Стоянова, които според него избощо не разбират от икономика.



Напомняме, че по волята на тези хора, коитоникога в живота си не са били друго, освен чиновници за сметка на данъкоплатците, в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. По тази причина отпадна текстът, който чрез закон заковаваше стойността на лева. Благодарение на Ханке и законово защитения курс, а не на някое правителство, България има 22 и половина години финансова стабилност.



По думите на професора не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната. Горанов отрече това. Той обаче не обяснява защо промените в закона станаха през друг закон, а всичко това мина без задължителното според правните норми обществено обсъждане. Няма логика подобна тайнственост, освен ако зад нея не се крие нещо срамно. В тази линия се вписва и взетото решение на парламента, което има 2 важни детайла: в него е записано, че курсът лев – евро се запазва ДО, а не ПРИ влизането в Еврозаната, а също, че по време на преговорите за влизане финансовият министър „ще поддържа“ сегашния курс – т.е. подлагаме на преговори нещо, което не подлежи на преговори в досегашното ни законодателство и сами се предаваме. В новата българска история след освобождението няма случай на добри и резултатни преговори на България. Особено, когато се водят с 19+1 много по-силни държави, какъвто е конкретният казус по Еврозоната.



 „Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.
Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Всъщност, както Ханке вече спомена в предишното си интервю, целта на промяната на съществуващото положение е някой да заграби валутния резерв на страната от 20 млрд.евро, 5 пъти по-голям от нейния фискален резерв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни