Свързани новини

07.02.2020 13:23

Вратичка в закона позволила на Божков да не регистрира 2700 предмета: Банов

Видян 1574 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вратичка в закона позволила на Васил Божков да не регистрира 2700-те ценни предмета от частната му колекция. Това стана ясно от изказване на културния министър Боил Банов, предаде 24 часа.



"Това, което е излагано и е излизало извън страната са тези 212 предмета, които 2008 -2009 г. Стефан Данаилов, бог да го прости, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме регистриране. Има подадено преди години искане за анализ и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова регистриране", обясни Банов.


От изказването му стана ясно, че в закона не е записан срок, в който след подаването на заявлението за регистрация, трябва да се дадат предметите за анализ и оценка. Това давало възможност на много колекционери да подадат заявление, но така и да не стигнат до регистрация на предметите.


"Не е довършена процедурата. В закона има такава вратичка "кажи, че ще ги дадеш за анализ" и нали няма да ... така. Не разбирам сега за тази вратичка. Не е само той частен музей. Не е отстранена тази вратичка в закона", каза Банов.


На журналистическите въпроси защо частната колекция на Божков не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов бе лаконичен: Частната собственост е неприкосновена. Описано е в конституцията. Няма как да я проверяваме.

 

Снимка: БГНЕС




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци