Свързани новини

06.02.2020 15:22

Обвиниха задържаните от Горското стопанство във Велинград

Видян 805 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Спецпрокуратурата повдигна обвинения на директора на Държавно горско стопанство „Алабак“ – Велинград, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транпортиране на дървен материал. Те са привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина, съобщават от прокуратурата.


Обвинените за участие в групата са задържани на 3 февруари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.


Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала поне от началото на 2019 г., като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е незаконно добиване на дървесина в трудно достъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.


Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лв. за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лв. за куб.м за широколистна. За целта били


изготвяни списъци на желаещите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лв. за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лв. за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на Държавното горско стопанство.


На директора е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите.


Като ръководител на групата е привлечен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.


На трима от обвинение, в т.ч. на директора на Държано горско стопанство „Алабак“ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Гаранция в пари в размер на 10 000 лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата.


Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни