Свързани новини

06.02.2020 14:17

Агенцията за закрила на детето поема Националната телефонна линия за деца

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111. Номерът, който е единен за цяла Европа, ще остане достъпен от цялата страна и напълно безплатен за обаждащите се, съобщиха от агенцията. За поддръжката на линията ще бъдат назначени квалифицирани психолози, които ще предоставят денонощно подкрепа и информация. Ползватели могат да бъдат деца, юноши, техните родители, близки, както и граждани, търсещи информация или помощ по проблеми на деца. Националната телефонна линия за деца 116 111 е създадена от ДАЗД и до момента се поддържаше от фондация "Асоциация Анимус".

Ще продължи практиката при сигнал за дете с опасност за здравето или живота да се сезират полицията и регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане.

За периода от 2009 г. до края на 2019 г. са били осъществени 10 928 консултации с родители и 11 772 консултации с роднини и близки. Консултациите с деца са 119 530. Повечето обаждания от родители са касаели семейни проблеми (родителски права, конфликти между родители и отношенията родител-дете), търсене на информация за социалните служби и за програми за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за насилие над дете.

Децата най-често са се обръщали чрез телефонната линия с въпроси за отношения с връстници, създаване на приятелства при промяна на средата (преместване в друго училище или град). Част от обажданията са били свързани с любовни връзки и взаимоотношения, като в някои случаи са споделяли за насилие във връзката и опасни интернет запознанства, училищни проблеми и тормоз, посочват от Агенцията за закрила на детето.

Близо 5200 са регистрираните обаждания от деца за психосоциални проблеми - страх и тревожност, както и за притеснения за психични заболявания. Всеки месец е била предоставяна подкрепа на средно 5-6 деца, които са искали да посегнат на живота си, предаде БТА.



"След многократни протести и петиции, най- накрая тел.116 111 няма да се администрира от НПО ( АНИМУС ), а отива в ДАЗД", заявиха от гражданско сдружение БРЦК. Те обявиха решението за "своя първа голяма победа".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален