Свързани новини

06.02.2020 13:34

Захариева: Забраната на Миталов не е срещу интересите на България

Видян 1266 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оценката на МВнР е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, напротив, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, помолена да коментира оповестяването от Държавния департамент на името на българския съдия Андон Миталов за участието му в сериозна корупция и забрана за влизането му в САЩ, цитира думите й БТА.


Борбата с корупцията е основен наш приоритет, отбеляза тя. След като са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия, сега на ход са и българските власти, посочи Захариева.


Помолена да коментира изказването на главния прокурор в Брюксел, че Русия пази Цветан Василев в Сърбия, Захариева посочи, че все още е в съдебна фаза искането на българската държава за екстрадиция на Цветан Василев. Предполагам, че главният прокурор е неособено доволен от възпрепятстването на извършването на разследването, допълни тя. Българската държава ще продължи да настоява и ще подпомага и нашата прокуратура в този случай, отбеляза министърът.


В отговор на въпрос може ли писмото на главния прокурор до европейските институции да попречи на преговорния процес със Сърбия Захариева отбеляза, че в процедурата по преговорите за членство на всяка една от държавите изключително важно място се отрежда на върховенството на правото и това не е новост. Много голямо внимание отделяме и на добросъседските отношения и на спазване на правата на малцинствата там, посочи тя.


България активно подкрепя членството в ЕС на всички страни от Западните Балкани и това беше основен приоритет по време на председателството ни на Съвета на ЕС и продължава да бъде основен приоритет на българската външна политика, разбира се, при изпълнение на условията и критериите в преговорния процес, отбеляза външният министър. Тя подчерта, че върховенството на правото, правата на човека и на малцинствата се следят много внимателно по отношение на всички държави в преговори.


На въпрос за екстрадицията на Васил Божков тя отговори, че всеки казус е свързан с искане от страна на българските власти, защото нямаме споразумение за екстрадиция с ОАЕ. Подготвя се такова искане, което се изпраща до компетентните власти в ОАЕ, обясни Захариева.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

Виктория Асенова

Гонзо уволни 1 от Ергенът

Българският футболен съюз освободи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви