Свързани новини

06.02.2020 11:33

Лозан Панов пита Гешев има ли разследване срещу съдия Миталов

Видян 1680 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Шефът на ВКС Лозан Панов изпрати въпроси до главния прокурор Иван Гешев дали срещу посочения от Държавния департамент съдия Андон Миталов (обвинен в коруцпия) има досъдебно производство или проверки по НПК или Закона за съдебната власт. Той пита и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров дали при тях има нещо за магистрата.


Панов иска от Гешев да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер и провеждано ли е разследване. Той пише още до Гешев: "Ако отговорът е положителен – на какъв етап се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс."


Няма данни дали става дума за делото Малинов или за други дела. Затова трябва да се изисква проверка за цялата дейност на съдията от постъпването му в Специализирания наказателен съд, коментира Лозан Панов пред журналисти. "Важно е тези данни, с които разполагат чужди служби, дали са стигнали до българските служби. Корупцията е престъпление. Трябва да се извърши разследване. Когато говорим за корупция, несъмнено се говори за престъпление. Затова едно от писмата ми е адресирано до главния прокурор", добави той и продължи: "Не съм човек, който трябва да коментира политическата страна. Специализираните съдилища когато се създадоха, тяхната основна функция е организираните престъпни групи и корупция. Трябва да видим начините, по които бяха създадени тези съдилища, как бяха попълнени съставите. Не се съмнявам че действията на Държавния департамент са подплатени с данни за корупция".


Председателят на ВКС иска информация от шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров дали в КПКОНПИ са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Миталов и извършвани ли са проверки срещу него.


Лозан Панов пита и главния инспектор Теодора Точкова дали в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е образувана проверка срещу съдия Миталов и ако има проверка, какъв е нейният предмет и резултат.


Проверката на инспектората срещу Миталов е прекратена. Инспекторатът отговори, че в края на миналата година е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняем да напусне страната.


Съдия Миталов е излязъл в болнични само 24 часа след обявяването на името му от държавния секретар Майк Помпео. Това стана ясно от коментара на председателя на спецсъда Мариета Райкова пред медиите.


В същото време Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която настоява компетентните органи – прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС и Инспекторатът към ВСС, незабавно да проверят съдия Миталов и да оповестят публично резултатите. Ако се установи, че той е извършил твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе отговорност. Ако проверките не установят неправомерно поведение, това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на засегнатия съдия, така и за защита престижа на съдебната власт, който е накърнен, категорични са от най-голямата магистратска организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.02.2020 12:00

    Наглите американци не могат да се надскочат, освен в сатанинските си намерения и действия. Дано Бог вижда това!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион