Свързани новини

06.02.2020 17:26

Убиха лева със закон

Видян 23658 пъти | Коментари 5
Гласували 6 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

        След като беше внесена тихомълком между първо и второ четене, поправката за ERM-2 бе приета набързо и без дебати от депутатите. Курсът на лева към еврото вече няма да бъде фиксиран във Валутния закон и ще подлежи на преговори със страните от Еврозоната, Дания и ЕЦБ. Националната валута вече няма да бъде с гарантирана ставка, а валутният борд на практика е миниран. Припомняме, че бордът бе въведен след финансовата криза и хиперинфлацията от 1 юли 1997г. Фиксираният лев, а не някое правителство осигури стабилността на държавата вече 22,5 години! Твърдо да гарантира, че курсът към еврото не може да се променя при никакви обстоятелства от 1,95583. Това правило обаче ще отпадне веднага, след като България влезе в т.нар. Чакалня на еврозоната.

  


Чрез промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, се изпълнява изискването на ЕЦБ да се „отключи“ курсът на националната валута спрямо европейската. Преди това обаче той ще бъде договорен на тайно заседание между останалите държави във валутния съюз. Борбата всъщност е кой ще прилапа 20-те млрд. евро валутни резерви на България.


 Очаква се страната ни да влезе в Чакалнята в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на ЕЦБ БНБ ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества. Окончателните промени на валутния закон предвиждат и митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата. Които няма да могат да напускат страната с повече от 30 хил. лева в себе си.


Припомняме, че заради потайността на процеса по внасяне на поправката в обществото се създаде сериозен смут около съдбата на курса и дори за стабилността на Валутния борд изобщо.  Хората вече изразиха вот на недоверие за финансовата политика на правителството: в големите български банки повече от седмица обръщат левовете в евро и долари, но мнозина не ги оставят, а и ги теглят и слагат спестяванията си в сейфове в трезорите. Става въпрос за огромни за нашия пазар суми, измервани в 7-цифрени стойности, категорични са банкерите.


 Напомняме, че след тази вълна управляващата коалиция бе принудена от премиера Бойко Борисов да поиска разрешение от НС да се откаже от ERM-2 и съответно от Еврозоната, ако останалите държави решат, че курсът ще бъде по-различен от сега фиксирания 1.95583 лева за евро.


 Финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на БНБ Димитър Радев гарантираха, че няма опасност за стабилността на българската валута и валутния борд до приемане на еврото. Вместо закон обаче, се прие решение на НС, което препоръчва да се "поддържа"в преговори срещу 19+1 по-силни държави нашата позиция. Което де юре е нищо. Редица експерти обаче вече изразиха мнение, че отмяната на фиксиран курс на лева към еврото може да доведе до сериозна дecтaбилизaция нa икoнoмикaтa и спад на инвecтициите. Същевременно иĸoнoмиĸaтa нa Евpoзoнaтa, пpиĸлючи провално 2019 г. и зaпиca нaй-лoшaтa cи гoдинa зa pacтeжa oт 2013 г., ĸoгaтo ĸoнтинeнтът ce нaмиpaшe в дългoвa ĸpизa.


 

 

 



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите