Свързани новини

05.02.2020 15:04

Кирилов: Очакваме документите от прокуратурата за екстрадицията на Божков

Видян 1097 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очакваме комплекта документи от прокуратурата за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Народното събрание, предаде Фокус.


На въпрос дали е получил документите от прокуратурата за Васил Божков, които да изпрати в ОАЕ, министърът отговори: „Очакваме комплекта документи. Очевидно е, че прокуратурата има нужда от техническо време да оформи доказателствения материал. Особеността е, че ОАЕ не са се присъединили към Хагската конвенция за апостилите. Имаме по-сложна като технология процедура за превод и удостоверяване на писмените доказателства. Според мен това е причината. Създали сме организация. Имаме готовност и при получаване на искането съответно ще осъществим процедурата по най-бърз начин, разчитайки и на дипломатическите канали, на колегите от Министерство на въшнинете работа, тъй като Законът на ОАЕ номер 39 изрично изисква движението на такива искания да бъде осъществяване по дипломатически път. Смятам, че българската дипломация до този момент е действала енергично в случая щом се е стигнало до бързото задържане на господин Божков в ОАЕ“, обясни Кирилов.

Министърът на правосъдието уточни, че прокуратурата ще подготви комплекта доказателства на арабски език. „Така, както е изискването на националния закон там. В прокуратурата има международен отдел, който има богата практика по екстрадициите. Тук сме в особения случай, в хипотеза на взаимност сме, т.е. на реципрочност. Разчитаме на максимално добросъвестно интерпретиране на българското искане за екстрадиция. Като оттук нататък бихме отговорили по същия положителен начин на евентуално искане на ОАЕ за екстрадиране на посочено от тях лице“, коментира Кирилов.

На въпрос каква ще бъде комуникацията при допълнителни въпроси , министърът обясни: „Комуникацията е следната – прокуратура – министър на правосъдието, външно министерство, дипломатическа служба, правосъдно министерство на ОАЕ в организационната му форма, в която то е учредено там и респективно изразяване на насрещна воля“.
Попитан колко време може да отнеме да се изготви искането за екстрадиция, Кирилов уточни, че от страна на Министерство на правосъдието това няма да е повече от 3 максимум 5 дни. „Ако ме питате за колко време ще очакваме отговор от ОАЕ, тук няма законова норма на международното право, която да урежда някакъв срок. Пак казвам отношенията са на база взаимност. Очакваме това да е разумен срок“, допълни още министърът.

Данаил Кирилов уточни, че на него му е служебно известно, че преди около година или година и половина Министерство на външните работи е открило дипломатическо представителство в Абу Даби. „Там имаме дипломати ,които са на служба и които са на разположение да осъществяват взаимодействието между органите на двете държави“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.02.2020 15:16

    Смешниците от представлението "Ще го докараме в чувал, вервайте ни, за друго не мислете и не ни питайте."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв